Ar mažyliui reikia užkandžių tarp pagrindinių maitinimų?

Ar mažyliui reikia užkandžių tarp pagrindinių maitinimų?

26. Sep 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Jeigu turite klausimų apie mažylių papildomą maitinimą - rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt  

Simonos klausimas:  

Šiuo metu mano 8 mėn. vaikas valgo, tiksliau, aš ruošiu jam maistą du kartus - ryte grūdų košė (jos suvalgo maximum vieną šaukštuką, bet dažniausiai išvis atsisako), ir per pietus daržovių tyrelė su mėsa (jos suvalgo apie 3-5 šauktšukus, jei gera diena, bet tas būna labai retai, apie 10). Svoris auga gerai. Dar priešpiečiams ar pavakariams duodu vaisių tyrelės pirktinės, bet ir ja jis nėra susižavėjęs, tai porą šaukštukų tesuvalgo.
 
Aplink matau kitas mamas, kurios tarp valgymų vaikams užkandžiams duoda įvairius sausainius, trapučius, kukurūzus ir pan. Man kyla klausimas - ar tai reikalinga, ar negauna su tuo vaikas tik papildomo cukraus, tuščių angliavandenių, ar neįpranta nuolat kažką kramsnoti? Suprantu, kai užkandžiams duodami vaisiai, daržovės, bet kaip yra su mano minėtais kitais užkandžiais?
 
Konsultuoja Šeimos gerovės centro gydytoja - pediatrė Rūta Tarasevičienė:  

Sveiki,

Noriu pasitikslinti, ar Jūs maitinate savo pienu? Jei vaikas maitinamas mamos pienu, nieko pavojingo, jei jis papildomo maisto suvalgo tik kelis šaukštelius. Yra vaikai - ragautojai. Jiems visiškai pakanka mamos pieno ir mes turime į tai ramiai reaguoti.

Jie daugiau papildomo maisto pradeda valgyti 9-10mėn. 1 metų vaiko racione papildomas maistas gali sudaryti tik 25proc. ir tai yra norma. Nors visuomenės nuomone, 1 metų vaiko racione būtent mamos pienas turėtų sudaryti 25 procentus.

Užkandžiams siūlyti rekomenduojama vaisius ir daržoves. Jūsų nuomonė apie sausainius, trapučius yra teisinga ir parodo Jūsų teisingas žinias apie sveikatai palankią mitybą.

Sėkmės.