Ar normalu, jei kūdikis nesituština kelias dienas: gydytojos komentaras

Ar normalu, jei kūdikis nesituština kelias dienas: gydytojos komentaras

27. Oct 2013, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pasak Friso produktų atstovės Pabaltijo šalims, gydytojos pediatrės Irenos Putninos, net ir mamos pienu maitinamiems kūdikiams (iki pusės metų amžiaus) dažnai būna problemų dėl reto tuštinimosi, vidurių užsilaikymo. Kodėl?

Mamos pienas vidurius minkština, todėl, net ir užsilaikant viduriams, dažniausiai kūdikis tuštinasi minkštai, net skystokai, geltonai. Yra įvairių teorijų, kodėl taip nutinka. Vieni teigia, kad mamos pienas labai gerai, pilnai įsisavinamas ir tiesiog mažai susidaro žarnyne atliekų tuštinimuisi.

Viena iš priežasčių taip pat gali būti kūdikio žarnyno raumenukų nebrandumas, pilvo preso silpnumas, todėl sunkiau išstumti net minkštus, skystokus vidurius. Tai aktualu, jeigu kūdikis gimė keliomis savaitėmis anksčiau ar neišnešiotas, taip pat prasidedant rachitui, kada nusilpsta kaulų raumenų sistema.

Dėmesio! Jeigu žindomas kūdikis gerai priauga svorio, žvalus, pakankamai gerai miega, jis gali nesituštinti 3-4 dienas ir tai yra visai normalu.

Būna žindomų kūdikių, kurie tuštinasi 1-2 kartus per savaitę ir jaučiasi gerai. Jei po 4-5 dienų kūdikis tampa neramus, pasipučia pilvukas, išeina daug dujų, reikėtų, kad jis pasituštintų.

Patarimai, kaip padėti mažyliui pasituštinti:

-Dažniau guldykite ant pilvo,

-atlikite pilvo masažą,

-darykite kūdikiui mankštą, kad stiprėtų raumenys.

Jei vis tiek nesituština, skiriama klizmutė su gumine kriaušyte ir šiltu, kūno temperatūros vandeniu apie 20-50 ml. Kartais užtenka pajudinti išeinamąją angą guminės kriaušės galiuku, pateptu aliejumi, kad kiltų tuštinimosi refleksas. Termometras griežtai draudžiamas, kad nenulūžtų jo galas ir nesužeistų mažylio išangės. Nepatartina naudoti klizmučių su vaistais, nes jos kūdikiui per stiprios, gali sukelti žarnyno spazmus.

Jeigu primaitinate pieno mišiniu, rinkitės specialų mišinį, skirtą žarnyno problemų (atpylinėjimo, vidurių užkietėjimo) dietinei korekcijai. Tokie mišiniai turi daug augalinių skaidulų, kurių dėka kūdikis tuštinasi dažniau.

Kokie produktai lengvina tuštinimąsi?

Vidurius minkština, tuštinimąsi skatina daržovių tyrės, kai kurios kruopos (avižų, grikių), vaisių tyrelės (ypač slyvų).

Patartina rinktis produktus, papildytus prebiotikų skaidulomis. Kūdikiai, valgantys papildomą maistą, tuštinąsi žymiai dažniau ir minėtos problemos sėkmingai išnyksta.

Ar jūsų mažyliui kietėjo viduriukai? Ką darėte?

Ekspertai

Irena Putnina

gydytoja, mitybos specialistė Irena Putnina, SIA German Products Baltics
Irena Putnina in-vecaku-skola
07. Jan 2015, 23:29

Mano leliukui vakar suejo 6 savaites, jau kuri laika maitinu ne tik savo pienuku bet ir primaitinu karta ar du per diena misinuku. siandien antra diena kaip nesitustina, pradejo smirdanciai bezdeti klykti raitytis, darom mankstytes masazuojam, ar gali buti uzkieteje viduriukai? ir ka daryti kaip pagelbeti? ar tai nuo misinuko? naudojam aptamil comfort.

21. Jul 2014, 16:54

Maniske kamuoja diegliai ir tusninasi tik kad tris dienas, skaudziai ir sunkiai...maitinu savo pieneliu...

12. Jan 2014, 19:40

mano maziukui 2 men, nesitustino 2 dienas , po tu 2 dienu pasitustino zalsvomis ismatomis, ar tai blogai ? gal reiktu susirupinti ? pati nemaitinu, duodu jau antras men misinuka aptamil , ji pradejus naudoti mums nebuvo jokiu problemu su tustinimusi. sunerimau del ismatu spalvos...gal galetumete patarti?

11. Nov 2013, 22:18

Mano maziukui du menesiukai,prasidejo nekakojimo periodas.Cia paskaicius komentarus supratau,kad tai nutinka daznam kudikeliui,tik va mano maziukas ramus isbuna para o po to pradeda rekti ir turiu muiliuko ar termometro pagalba jam padeti pakakoti.Konsultavausi su savo gydytoja liepe duoti geruju zarnyno bakteriju bet jos nepadeda,nezinau ka daryti,nes bijau. kad nepriprastu kakoti su pagalba.Beje mano kudikelis gime 36 savaiciu,masazuojam ir guldom ant pilvo,padeda iseiti tik dujoms.

06. Nov 2013, 14:29

Mano mažiukas mano pieno beveik neragavo, po cezario pjūvio vos porą savaičių kelis lašus turėjau. Pradėjom duoti mišinėlį Nan( kaip ir gimdymo namuose),mažiukas būdamas 3dienų turėjo išgert 20-30ml.mišinuko, bet jam prireikdavo visų 50ml. tikrąją porciją išgerdavo ir begerdamas tuo pat metu tuštindavosi, pilvas iškart ištuštėdavo. Sesutės ligoninėj nešdavo dar, nes širdį skaidėdavo beklausant vaiko rėkimo. Gryžome namo- su maistu viskas susitvarkė, valgydavo tiek kiek reikia, nebereikdavo daryt papildomai. Po poros mėnesių prasidėjo pilvo diegliai, mažylis savaitėm nesituštino ir tik rėkė. Šeimos gydytoja įtarė bambutės išvaržą, nes nuo rėkimo įsitempdavo raumenys ir pilvas budavo išpūstas kaip balionas. Mama patarė ikišt į užpakaliuką muilo gabaliuką, bijojau kad vaikui skaudės. Stovėjau už metro ir stebėjau kaip mama atlieka šią nemalonią procedūrą. Po kelių sekundžių kakis šovė kaip iš patrankos, mano šlepetės buvo "apkakotos", nors stovėjau už gero metro. Tada supratau kaip mano sūneliui skaudėjo. Vėliau jei tik kildavo panašių problemų iškart griebdavau muilą, darydavau pilvo masažus. Bet atėjo laikas kai muilas nebepadėjo. Buvom gavę dovanų mišinuko BEBI, o ir pinigėlių nelabai buvo pirkt NAN'ui. Turbūt dovana buv0 nuo širdies pirkta😀 po kiekvieno pavalgymo džiaugėmės kakučiu. Pakeitus mišinėlį pasibaigė ir mūsų vargai, nes kiekvienas mažiuko valgymas man keldavo stresą. Su BEBI užaugom😀 dabar kai pilvelyje auga dar vienas mažylis, nusprendėm kad Mantvydukas yra pakankamai didelis berniukas(2m.) ir geriam paprastą karvės pienuką, nes prieš miegelį būtina atlikt šį " šventą" ritualą😀

04. Nov 2013, 12:05 inciuxxx

As taip pat maitinau savo pienu ir kazkur suejus 2men, pradejo nekakot. is pradziu 5d-dariau klizma, po to vel kazkur5d-klizma.pradejau gydytojos klaust ka daryt-sako vandenuko duok,arbateles po mazai-ir tai nepadejo. suejo 3men ir jis toliau tokiais tempais nekakoja, tada vaziavom i KMUK pas vaiku gydytoja. Jis paspaude vaiko pilva ir sako, kad vaiko pilvas neispustas, vaikas ramus, nera ko jaudintis. liepe jokiu klizmu nedaryt, nes gali but blogiau. sake iki 10d normalu, kad maitinamas motinos pienu nesitustina(as nebuvau iki tol girdejus kad tai normalu).Gydytojas nuramino,pasake kad mano vaikas piena suvirskina be atlieku, sako svarbu kad daug slapinasi.Dar pasake, kad pradejus duoti tyreliu, viskas iskart susinormalizuos. Po apsilankymo pas gydytoja,praejo 14d-nesitustina. jau man baisu vel.nupirkau paskutine klizma, sunaudojau puse jos, ir ji neveikia, tada dar puse,pakakojo.taip suejo 3.5men ir pradejau duot banano, obuolio kasdien ir tikrai viskas susitvarke. Is pradziu kakojo kas 2dienas, paskui kasdien. o aplinkui niekas nebuvo girdeje apie tokius ilgus nekakojimo terminus, man kaip auginanciai 1vaika, isvis baisu buvo, atrodytu del tokio paprasto dalyko. as uz tai ikad geriau paklaust gydytojo, nei klausyt aplinkiniu kalbu, kurie neteisingai patarinejo(bent jau mano atveju)-daryt klizmas, det ukinio muilo, ar aliejaus i uzpakali.
Dabar mano vaikui tuoj bus 4metai.

02. Nov 2013, 11:36

Ir mes turejome šią problemą... berods sūneliui buvo netoli mėnesiuko, kai pirmą kartą 4 dienas nesituštino. belaukiant sekančio tuštinimosi kreipiausi į mūsų pediatrę, kadangi laukti teko net savaitę. Gydytoja liepė statyti klizmutę. Taip ir padarėme. To pasekoje su tėveliu gavome dovanų porą pilnų sauskelnių 😀 vel prasidėjo laukimas, ir nuejome pasirodyti specialistui, ir pilvukas buvo ne kietas, mažylis ramus, o kaip nesituština, taip nesituština. buvo baisu ir neramu, juo lab kai mamytes ima moralizuoti, kad tai nenormalu ir pn. man tai pirmas vaikutis, o šeimoje turime apsigimusią mergytę, todėl į viską žiūrėjau didelėmis iš baimės akimis. Tačiau nusprendžiau sekti savo vaiko savijautą ir tiesiog laukti. gydytoja liepe kartas nuo karto padirginti išangę termometru. pabandžius keletos kartų ir jokio atsako nesulaukus ir to atsisakiau. taip išlaukėme 9 paras... Tačiau po to karto viskas susitvarkė, ir dabar su viduriukais neturime jokių problemų 😀 Todėl patarčiau mamytėms paprasčiausiai stebėti mažylio savijautą ir mažiau klausyti kaip kam kas ir kada nutiko, kadangi ne visada sulauki reikiamos informacijos iš aplinkinių...
P.S. Maitinau savo pienuku