Ar pakankamas mažylės svoris? Komentuoja "OpaPupa" specialistės

Ar pakankamas mažylės svoris? Komentuoja "OpaPupa" specialistės

28. Feb 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų specialistams, rašykite: redakcija@mamyciuklubas.lt

Iš Daivos laiško:

Mūsų mergytei 10,5 mėn. Sveria maždaug 7,6 kg, ūgis - 70 cm. Maitinu krūtimi, primaitinu įvairiai nuo 5,5 mėn., tačiau nuo 7 mėn. kūdikis priauga tik po 100-200 g per mėnesį, tačiau neatrodo per liesa. 8-tą mėnesį kraujo tyrimai parodė hemoglobino trūkumą, geriame geležį, per mėnesį labai pagerėjo. Mergytė turi labai minkštas kojytes, todėl dar nešliaužioja, nesistoja. Po kambarį keliauja vartydamasi ir sėsdamasi, todėl nėra per daug judri.

Košių suvalgo 130-160 g, daržovienes su mėsa iki 100 g. Valgo 3-4 k./d., pienuką geria kas 3-4 val. dieną ir dar 2 kartus naktį. Ar reikia nerimauti dėl svorio? Gal vertėtų pienelį palikti kaip yra, o grūdų košes skiesti mišinuku? Labai laukiame patarimų. Dėkui.

Atsako viena iš tėvystės mokyklos „Opa Pupa“ įkūrėjų, gydytoja Agnė Kilmanienė:

Sveiki, Daiva,
 
Visų pirma, noriu pasidžiaugti, jog tebežindote savo mažylę - tiek sveikatai ir augimui reikalingų medžiagų, tarp jų ir geležies, ji gauna su Jūsų pienu! Puiku, jog koreguojate anemiją ir geležies preparatais. Siūlykite kuo daugiau natūralaus geležimi turtingo maisto: mėsos, grūdinių kultūrų, špinatų, vaisių. Svarbu prisiminti, jog pieno produktai, arbatoje esantys taninai trikdo geležies įsisavinimą, o vitaminas C skatina geležies pasisavinimą.
 
Vertinant pagal mergaičių iki dvejų metų ūgio ir svorio kreives, Jūsų dukrytės svoris ir ūgis šiuo metu atitinka 25 procentilę: tai reiškia, jog jis yra žemesnis nei vidutinis. Tiksliausia būtų vertinti, kaip tolygiai auga svoris ir ūgis pagal šias kreives nuo gimimo (tai galite padaryti pas dukrytės sveikatą prižiūrinčią gydytoją). Jei svorio ir ūgio augimas tolygus, nėra kitų nerimą keliančių simptomų, galbūt Jūsų šeimoje visi neputlūs - tuomet viskas normalu. 
 
Siūlau ir toliau žindyti, siūlyti įvairų ir sveiką maistą. Rekomenduočiau palankyti mankšteles kojyčių raumenų tonusui sustiprinti. Šauniai pasportavus, gali ir apetitas padidėti ir svorio daugiau priaugti.

Kolegę papildo vaikų ligų gydytoja Vytenė Menkevičienė:

Tikrai suprantu Jūsų nerimą kaip mama, ir kaip gydytoja: vaikų mityba ir jų kūno svoris yra amžinas "galvos skausmas" tėvams.

Visų pirma, svarbiausia yra suprasti, kad mažylio svoris ir jo augimas yra vertinamas pagal specialias standartizuotas augimo lenteles. Turbūt atkreipėte dėmesį, kaip jas kiekvieną kartą Jūsų vaikelį apžiūrėdamas gydytojas kruopščiai užpildo. Tuomet ir paaiškėja, ar vaikutis auga harmoningai, t.y. ar jo individuali augimo kreivė (svoris ir ūgis) nekrenta ar staigiai nepašoka į viršų. Jei gydytojas pastebi kažką panašaus, tikrai užduos papildomų klausimų ir pateiks patarimų. Jei niekuomet apie tai su juo nesikalbėjote, kito vizito metu pasiteiraukite jo, ar Jūsų mažylė auga harmoningai.

Pats valgymas yra labai individualus dalykas. Vieni vaikai kremta, rodos, viską, o kiti - išrankesni. Tai gali būti ir vaiko savybė, tačiau nevalgumą gali lemti ir tam tikros aplinkos sąlygos. 

Apetitą mažina:

- pernelyg dažnas sulčių gėrimas - jose daug cukrų, kurie suteikia sotumo jausmo;
- dažnas užkandžiavimas - turėtų būti aiškiai apibrėžtas, t.y. vaikas neturėtų kramsnoti kiaurą dieną;
- blaškanti aplinka ir negalėjimas susikaupti - televizorius, broliai, sesės ar naminiai gyvūnai;
- baimė paragauti naujo produkto - mažyliai yra gana konservatyvūs maisto atžvilgiu, taigi siūlant naują maisto produktą gali tekti pasistengti ir jį vis pasiūlyti ne vieną, ne du, kartais ir ne keturis kartus, o daugiau.

Džiaugiuosi, kad Jūs vis dar maitinate mažylę pati. Nepaisant primaitinimo, jai Jūsų pienas- svarbių medžiagų šaltinis ir dar vienas būdas pajusti Jūsų meilę ir artumą. Mamos pienas pradėjus primaitinimą, nėra ribojamas - taigi vaikutis gali iš krūties valgyti tiek, kiek nori. Tik atminkite, kad pirma reikėtų mažylei pasiūlyti košyčių, o tik po to - žįsti, nes taip ji, tikėtina, bus alkanesnė ir suvalgys daugiau. Košyčių vis tik nepatarčiau skiesti mišiniu, nes tokiu būdu viso maisto skonis tampa vienodas, o mes atimame iš mažylio galimybę pažinti jo įvairovę ir suprasti, kas jiems skaniausia patiems.

Galbūt Jūsų šeimai tiktų "baby - led weaning" metodas, kai pačiam kūdikiui leidžiama išsirinkti tai, ką jis nori skanauti labiausiai. Galite pabandyti jam pasiūlyti pačiam piršteliais suimti minkštus ir nedidelius virtos morkos, burokėlio ar makaronų gabalėlius. Taip lavinsite ir smulkiąją - pirštelių - motoriką.

Sėkmės.
Ekspertai

OpaPupa

tėvystės mokyklėlė
OpaPupa in-vecaku-skola