Ar reikia vaikams papildomai omega-3 ir omega-6?

Ar reikia vaikams papildomai omega-3 ir omega-6?

08. Aug 2017, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Riebiosios rūgštys omega-3 ir omega-6 labai svarbios vaikučio vystymuisi. Aišku, jų yra motinos piene bei specialiuose adaptuotuose pieno mišiniuose!

Trūkstamą pieno kiekį kompensuos adaptuotas mišinukas

Pasak pediatrės Ievos Taurini, apie tai, ar kūdikis pakankamai pavalgė, liudija pirmiausia jo savijauta. Jei jis šypsosi, neverkia, vadinasi, pakankamai pavalgė ir pieno netrūksta.

Pagrindinis kriterijus – vaikučio svorio kitimo dinamika. Jei pieno užtenka, per mėnesį kūdikis paprastai priauga nuo 800 gramų iki 1 kilogramo, o tie kūdikiai, kurie gauna labai daug pieno, sveria ir daugiau.

Jei mamytė jaučia, kad jos kūdikiui trūksta pieno, tuomet egzistuoja toks dalykas kaip mišrus maitinimas. Tačiau prieš pradėdami duoti kūdikiui pieno mišinukų, pasitarkite su šeimos gydytoju.

Dirbtinio maitinimo pradžioje vaikutis turi gauti mamos pieno, o trūkstamą pieno kiekį kompensuoti adaptuotu mišinuku. Jūsų gydytojas padės Jums išsirinkti tinkamiausią iš tokio didelio jų pasirinkimo.

O mišinukų asortimentas tikrai platus – nuo skirtų vaikams, netoleruojantiems karvės pieno baltymo, iki produktų vaikams, dažnai atsirūgstantiems.

Renkantis pieno mišinius verta atkreipti dėmesį į jų sudėtį, kad kūdikis gautų visas reikalingas maitinimosi medžiagas. Svarbų vaidmenį mažylio vystymuisi vaidina riebiosios rūgštys omega-3 ir omega-6. Jos dalyvauja smegenų ir centrinės nervų sistemos vystymesi, taip pat turi įtakos vystantis vaikučio išvaizdai.

Omega-3 ir omega-6 padeda vystytis atminčiai

Atlikti tyrimai parodė, jog mažylių, kurie negavo omega-3 ir omega-6 per tris savo gyvenimo mėnesius, vystymasis sulėtėjo. Jau besilaukianti moteris į savo mitybą turi įtraukti riebiąsias rūgštis, kad kūdikis gerai augtų ir vystytųsi.

Gastroenterologai pabrėžia, jog riebiosios rūgštys omega-3 ir omega-6 suteikia žmogui 40-60 proc. visos energijos. Jos padeda vystytis kūdikio atminčiai ir aktyvina smegenų darbą.

Mamytės, mes turime rūpintis ne tik apie savo vaikučio mityba, bet ir galvoti apie tai, kad mūsų meniu būtų kuo įvairesnis.

Šios riebiosios rūgštys yra riebiose žuvyse, augaliniuose aliejuose – saulėgrąžų, alyvų, rapsų, taip pat riešutuose. Vaikai pirmaisiais gyvenimo mėnesiais šių reikalingų riebiųjų rūgščių gauna su mamos pienu, tačiau ar gauna jų pakankamai priklauso nuo to, ar pati mama jų vartoja pakankamai.

Visada atkreipkite dėmesį į pieno mišinio galiojimo datą. O geriausiai, atidarius dėžutė, ant dangtelio iškart užrašyti, kada ji buvo atidaryta, kad neužmirštumėte.

Pieno mišinį reikia gerai išmaišyti su vandeniu, joje neturi būti gumuliukų, nes jie užkimš buteliuko žindukas.

Atminkite – kaskart gaminkite naują pieno mišinį! Jei kūdikis nesuvalgo paruošto mišinio, jį reikia išpilti, nes mišinio negalima laikyti nė dviejų valandų.

Po maitinimo buteliuku būtina sulaukti, kol mažylis atsirūgs. Jei Tu abejoji, ar kūdikis pakankamai gavo Tavo pieno, pasverk jį prieš ir po maitinimo krūtimi, kad įsitikintum.

Žinoma, nieko nėra geriau ir skaniau už mamos pieną, bet jei nėra galimybės juo maitinti, rinkitės adaptuotus pieno mišinius, kurių sudėtis labiausiai atitinka motinos pieną.