Ar suskirdusiems speneliams padės lašiniai?

Ar suskirdusiems speneliams padės lašiniai?

26. Apr 2014, 12:33 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Suskirdę speneliai - daugelio naujai iškeptų mamyčių problema. Vienos ieško vaistų, o kitos klauso senesnių giminaičių patarimų ir imasi liaudiškų metodų. O ką apie tai mano specialistai?

Vaikų ligų gydytoja Rasa Katkevičienė pirmiausia pamini nieko nekainuojantį „vaistą“ – oro vonias: „Dienos metu leiskite krūtims kuo daugiau „pakvėpuoti“, pasidžiaugti oro voniomis. Pabūkite atvira krūtine, kad ir 20 minučių“ – sako specialistė. Tikrai nereikia krūtų dažnai prausti, ir jokiu būdu su muilu. „Prieš ir po maitinimo neprauskite krūtų su muilu, tai tik dar labiau sausins spenelį ir pablogins situaciją“ – sako medikė. Pasak jos, užtenka mamai ryte nusiprausti po dušu, ir nereikia į jį vaikščioti po kiekvieno maitinimo. 

Vaikų ligų gydytoja nepataria su speneliais atlikti eksperimentų, tepant juos nežinia kuo: „Negalima spenelių tepti kuo tik sugalvojus, kartais mamos tepa aliejumi, net lašiniais... Tam reiktų naudoti specialius spenelių priežiūrai skirtus tepaliukus, kurie suminkština spenelį, saugo jį nuo pažeidimų ir lengvina gijimą. Taip, anksčiau jų nebuvo, ir mamos naudodavo ką sugalvoję, tačiau akivaizdu, kad tai ne visada padėdavo. Pirma, tai nepadės speneliui, antra, gali pakenkti vaikučiui, jei mama išteps krūtį kažkokiais jam neleistinais produktais“ – sako gydytoja Rasa Katkevičienė.

Gydytoja pastebi, kad mamos ne visada žino, kaip spenelių priežiūrai skirtas priemones reikia naudoti. Šiuo atveju būtų galima priminti aukso taisyklę, kad reikia skaityti bet kokio vaisto instrukciją. Arba pasiteiraukite vaistininko, jis informuos, reikia ar ne nuplauti tepalą nuo spenelio prieš kitą žindymą. 

Kiek jo  tepti? Gydytoja Rasa Katkevičienė: „Šiuo atveju tikrai negalioja taisyklė – kuo daugiau, tuo geriau. Nepadarykite klaidos, kai vienam speneliui ištepama pusė tūbelės, o vaikas po to tuo „maitinasi“ visą dieną. Užtenka ant švaraus piršto išspausti žirnio dydžio tepalo kiekį ir švelniais judesiais patepti spenelį“ – aiškina specialistė. Neskubėkite iš karto rengtis rūbų, leiskite įsigerti tepalui į spenelį bei naudokitės proga pabūti minutę, kitą atvira krūtine.