Ar sveiki kūdikio klubai?

Ar sveiki kūdikio klubai?

15. Sep 2017, 07:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kodėl kūdikio klubus būtina apžiūrėti iki 3 mėn. amžiaus? Kuo ypatingas šis amžiaus tarpsnis?

Pasak specialistų, ši amžiaus riba svarbi tuo, kad iki to laiko, o ypač per pirmas 6 savaites, labai sparčiai auga kūdikio kaulai. Taip pat tuo metu yra geriausios organizmo gydymo galimybės. Paprasčiau kalbant, jei klubų sąnario ar sąnarių bėdos (netaisyklingai susiformavę, išnirę) nustatomos šiame laikotarpyje, pagyti galima daug greičiau ir paprasčiau nei vėlesniu metu.

Sveikus kūdikius šeimos gydytojas ortopedo profilaktinei patikrai paprastai siunčia iki 3 mėn. amžiaus. Verta žinoti ir tai, jog tuos mažylius, kurie gimė labai dideli, kurie mamos pilvelyje sėdėjo iki pat gimdymo ir buvo mažai vaisiaus vandenų, rekomenduojama specialistui parodyti iki 6 savaičių amžiaus.  Kodėl? Jiems didesnė rizika, kad klubo sąnarys turi bėdų, mat visos aukščiau išvardytos aplinkybės yra nepalankios klubo sąnario raidai.

 Kaip vyksta patikra?

Gydytojas ortopedas tikrina, kaip kūdikio kojytės skečiasi į šonus: ar sunkiai, ar vienodai.

Stebima, ar skečiant kojytes nepasigirsta savitas spragtelėjimo garsas ar „kliuksėjimas“. Tai rodo, kad sąnarys tarsi išnyra ir vėl įsistato į vietą. Svarbu atminti, kad šis pats objektyviausias ir  dažniausias  klubų displazijos požymis yra labai greitai išaugamas.

Svarbu ir kojyčių ilgis (pagal keliukų aukštį), ir kirkšnių raukšlelių simetrija. Jei vieno klubo sąnarys yra išniręs, kojytė tarsi „sutrumpėja“ ir raukšlė pakyla į viršų. Dėmesio! Jei išnirę abiejų klubų sąnariai, skirtingas kojų ilgis gali būti ir nepastebimas.

Tiksliausiai klubus įvertinti leidžia tyrimas echoskopu.

 Ar pati mama gali pastebėti, kad klubo sąnarys išniręs?

Tėvai paprastai susivokia, jog kažkas ne taip tada, kai vaikas jau vaikšto ir jo eisena dėl šios bėdos yra ydinga. Taigi, mamai būtina atkreipti dėmesį į visus aukščiau išvardytus kojyčių požymius. O esant įtarimui, kad kažkas ne taip – pasikalbėti su vaiko gydytoju.

 Kaip gydoma?

Jei klubo sąnarys nėra taisyklingas, nepakankamai subrendęs, tačiau jam negresia išnirti, iš pradžių kūdikis tik stebimas. Tikėtina, kad iki trijų mėnesių klubas pats taisyklingai susiformuos. Jei ne, reikalingas gydymas. Netaisyklingą sąnarį reikia saugoti, kad susiformuotų kuo taisyklingiau.

Visai kita situacija, jei displazijos laipsnis didelis ir sąnarys gali išnirti. Tokiu atveju, kūdikis pradedamas gydyti iškart. Išnirus sąnariui jau nebepakanka vien įtvarų, ligoninėje kojytės gipsuojamos. Kartais prireikia net operacijos.

Svarbu žinoti:

 Išniręs klubo sąnarys nėra itin dažnas atvejis. Jis nustatomas maždaug 3 iš 100 naujagimių. Tuo tarpu netaisyklingai išsivystęs klubo sąnarys, vadinamoji displazija gerokai dažnesnė. Ji pasitaiko maždaug 10 iš 100 kūdikių.