Ar temperamentą gali įtakoti laikas, kada gimei?

Ar temperamentą gali įtakoti laikas, kada gimei?

28. Dec 2016, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jūsų mažylis gimė gegužę ar gruodį? Ar pagalvojote kada nors, jog tai turi įtakos ne tik kaip švęsite jo gimtadienį, bet ir visai jo ateičiai? Astrologai jau seniai teigia, jog gimimo diena nulemia visą mūsų ateitį, o dabar prie jų prisidėjo ir mokslininkai, kurie atrado įvairius skirtumus tarp skirtingu metų laiku gimusių žmonių.

Pasak Budapešto Semmelweis universiteto tyrėjų, sezonas, kada gimė jūsų vaikutis, turi milžinišką įtaką jo emociniam temperamentui. Naujos studijos, kurioms vadovavo profesorė Xenia Gonda paaiškina, kad seratonino ir dopamino koncentracija gali būti nulemta laiko, kada gimėte ir tai gali turėti įtakos jūsų temperamentui net ir suaugus. 

Tyrimo metu buvo apklausiama daugiau nei 350 universiteto studentų, kurie pildė formas apie save - kaip jie priima sprendimus, koks jų temperamentas ir, žinoma, kada jie gimė. 

Kokios padarytos išvados?

  • Gimę vasarą dažniau pasižymi besikeičiančiomis nuotaikomis, svyravimais tarp liūdno ir linksmo būdo (ciklotiminis temperamentas) negu gimę žiemą.
  • Gimę pavasarį labiau linkę į pozityvumą, teigiamas nuotaikas (hipertiminis temperamentas) nei tie, kurie gimė vasarą
  • Gimę žiemą rečiau būna dirglesnio temperamento, negu gimę kitais metų laikais
  • Gimę rudenį mažiau linkę į depresyvų temperamentą, negu gimę žiemos metu. 

Žinoma, didžiausią vaidmenį vaiko temperamentui turi ir gamta, ir auklėjimas kartu sudėjus. Be to šie tyrimai negali paaiškinti kas sukelia tokius skirtumus tarp metų laiko ir temperamento.