Ar žindomam kūdikiui reikia duoti vandens?

Ar žindomam kūdikiui reikia duoti vandens?

22. May 2017, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar kelių mėnesių kūdikiui vasarą pakanka tik mamos pieno? Ar reikėtų duoti šiek tiek vandens? - klausia Skaistė. Akušerės I.Girdvainienės atsakymas

Jei ir tu turi klausimų - klausk:

20170410120939-92305.jpg

Kūdikiai iki 6 mėnesių

Remiantis PSO rekomendacijomis, išimtinai pagal poreikį krūtimi maitinamam sveikam kūdikiui iki 6 mėn. jokių papildomų skysčių duoti nereikia. Motinos pieną sudaro 86 proc. vandens, todėl jo pilnai užtenka tiek vaiko alkiui, tiek troškuliui patenkinti.

Pasak žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ konsultantės, mamos Astos, tikėtina, kad karštomis dienomis vaikas prašys dažniau pienuko ir kai kurie iš tų kartų prie krūties bus trumpi - reiškia, tuo metu jam tiesiog norėjosi atsigerti, o ne pavalgyti. Neribojant maitinimų dažnio ir buvimo prie krūties laiko vaikas pasiims iš mamos pieno tai, ko jam reikia.

Bet koks papildomų skysčių davimas gali sutrikdyti pieno gamybą, o vaikas tuo metu negaus reikalingų kalorijų ir maisto medžiagų, kurias būtų gavęs su pienu (juk niekada neįmanoma įvertinti, kada ir kiek jis nori valgyti ar gerti).

Kartais mamos išgirsta pagąsdinimų, esą jei neduos vaikui vandens/arbatos/sulčių tai ištiks dehidratacija. Tarkim, įdubęs momenėlis iš tiesų yra vienas iš dehidratacijos požymių, bet tai turi įvertinti gydytojas. Be to, reikia atsižvelgti ir į kitus svarbius dehidratacijos požymius: retą šlapinimąsi, tamsios spalvos ir stipraus kvapo šlapimą, retą ir sunkų tuštinimąsi (nors MP geriantys vaikai gali retai tuštintis, bet išmatos turi būti minkštos, kaip visada), sausą, elastingumą praradusią odelę (sužnybus negrįžta iš karto į vietą), vaiko verkimą be ašarų, išsausėjusią burnos gleivinę ir kt.

Vyresni nei 6 mėnesių kūdikiai

Norint nustatyti, ar vaikui užtenka skysčių, reikia įvertinti šlapinimosi dažnį, kiekį ir spalvą. Šlapimas neturėtų būti tamsios, koncentruotos spalvos ir stipraus kvapo (tiesa, rytinis šlapimas gali būti šiek tiek tamsesnis). Jei vaikutis šlapinasi dažnai, tai kiekis gali būti ir mažesnis.

Jei retai - sauskelnės tada turėtų būti pilnesnės. Mamos pienas tokiame amžiuje visgi yra geriausias skystis, todėl reikėtų žindyti bent 5 kartus per parą. Pasiūlykite krūtį "užsigėrimui" po košių.

Jei dienos metu vaikas griežtai atsisako krūties, pasiūlykite vandens iš puodelio. Ypač karštomis dienomis. Svarbu, kad karštomis dienomis žindanti mama pasirūpintų ir savimi: gertų pakankamai skysčių, vengtų sunkaus fizinio darbo ir buvimo tiesioginėje saulėje per pietų metą. 

Džiaugsimės, jei išbandysite naują platformą "Akušerė skuba į pagalbą"!