Baseine su kūdikiu: ką verta žinoti?

Baseine su kūdikiu: ką verta žinoti?

04. Apr 2016, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Maudynės su kūdikiu baseine tapo itin populiariu užsiėmimu. Tai ir nauda, ir kartu didelis nuotykis tiek mažyliui, tiek pačiai mamytei. Ką reikia žinoti, norint lankyti tokį baseiną? Kokie yra maudynių privalumai ir ypatumai?

Mamyčių klubą konsultuoja sanatorijos „Pušyno kelias“ kineziterapeutai.

Kodėl verta lankyti baseiną su kūdikiu? 

Mažyliai kasdieniniame gyvenime patiria mažai įspūdžių, tik ateityje jų laukia sėdėjimas, šliaužimas, ropojimas, kalbėjimas. Dabartyje vaikas mato tik lovytę, vežimėlį, vonelę. Plaukimas atveria mažyliui naujų galimybių pasaulį. 

Kuo naudingi plaukiojimai vaikučiui? Ką tai duoda pačiai mamai?  

Reguliarūs užsiėmimai baseine gerina kūdikio širdies ir kraujagyslių sistemą, kvėpavimo organų veiklą, aktyvėja medžiagų apykaitos procesai, gerėja apetitas, būna gilesnis miegas.

Be to, vaiko elgesys tampa stabilesnis, stiprėja – atramos judamasis aparatas, grūdinamas mažylis, taip pat vanduo stimuliuoja odos receptorius, o tai spartina galvos smegenų vystymąsi.

Stiprus, ramus ir sveikas mažylis neleis mamai nerimauti. Plaukiojimas ugdo kūdikiams teigiamas emocijas, džiaugsmą, juoka – o tai perduodama pačiai mamai. 

Reguliarūs plaukimo užsiėmimai padeda mamytei geriau jausti ir savo vaiką, būti artimesnei jam. Be to, plaukiojantis kūdikis, palyginti su savo bendraamžiais, atrodo kaip išskirtinių galimybių vaikas.

Nuo kokio amžiaus jau galima mažylį vesti į baseiną? 

Į baseiną kūdikį galima vesti nuo 3 mėnesių amžiaus. Nuo 3 mėnesių kūdikiui vonia tampa jau per maža. O baseine atsiranda galimybė atlikti daugiau naujų pratimų, pritaikyti daugiau žaidimo elementų. Šiame amžiuje vaikas dar neturi vandens baimės.

Ką reikia žinoti mamai, norinčiai pradėti lankyti tokį baiseiną su savo mažulėliu? (kokie dokumentai reikalingi, vaikutis turi būti pavalgęs ar ne ir pan.) 

Reikia turėti pažymą iš gydytojos, kad vaikas gali lankyti baseiną ir pažymą, kad mama neturi kojų grybelio. Rekomenduojama pamaitinti vaiką pusė valandos iki užsiėmimo. Plaukiojimo užsiėmimus reikia atlikti tada, kai vaikas yra itin žvalus.

Papasakokite trumpai apie maudynių baseine procesą.

Užsiėmimai baseine vyksta grupelėmis. Su grupe dirba kineziterapeutė, kuri apmokina mamas, kaip taisyklingai plukdyti vaiką, išmoko nardinti vaiką, atsako į rūpimus klausimus, pritaiko žaidimo elementų.

Maudynių trukmė: paprastai pirmas užsiėmimas trunka 15-20 min., tolimesni užsiėmimai tolygiai ilginami atsižvelgiant individualiai į kūdikį.20150213225335-19827.jpg

Ar kūdikiai išmoksta nardyti? 

Jeigu su kūdikiu nuo pirmųjų gyvenimo savaičių reguliariai atliekami specialūs plaukimo pratimai, užsiėmimai vandenyje – mažylis greitai išmoksta savarankiškai plaukti, nardyti. 

Ar po maudynių ilgainiui vaikučiai mažiau serga? 

Kūdikių grūdinimas ir imuninės sistemos stiprinimas – ilglaikis efektas. Pirmais gyvenimo metais vaikui kaupiasi pagrindinis ir svarbiausias sveikatos pagrindas visam gyvenimui

O ar jūs lankote (-ėte) baseiną su savo mažyliais?

20160405165746-13021.jpg