Beveik 4 mėnesių kūdikis nelaiko galvytės: kinezitarepeutės komentaras

Beveik 4 mėnesių kūdikis nelaiko galvytės: kinezitarepeutės komentaras

24. Apr 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Iš Simonos laiško redakcijai:

Sveiki,

Auginu 3,5 mėn. dukrytę ir iki šiol ji nelaiko galvytės. Paimta vertikaliai lošiasi atgal, jei guli ant nugarytės ir už rankyčių bandau ją pakelti, taip ir lieka atlošta galvyte. Daktarai to kol kas nesureikšmina ir sako, kad tai dėl refliukso, bet mes ėjome pas masažistę, kuri labai nusistebėjo jos rietimuisi atgal ir kad po masažų kurso jokio progreso. Gyvename UK. Ar tai gali būti kokios nors ligos požymis? P.s. nuo refliukso yra išrašytas omeprozolis ir pakeistas pienelis į Neocate. 

Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė:
 
Sveiki,
 
Sunku tiksliau komentuoti, nematant vaikučio. Tačiau iš Jūsų aprašytos situacijos, manau, kad galvytės nelaikymas tiktai gali būti dėl žemo raumenų tonuso. 

Aprašysiu pagrindinius žemo raumenų tonuso požymius:
  • mažylis su žemu raumenų tonusu būna suglebęs, 
  • naujagimis guli "varlytės" poza, ištiesęs pirščiukus, visas atsipalaidavęs. 
  • mažylio sąnariukai yra laisvi, raumenys atrodo suglebę ir minšti. 
  • vaikučio raida šiek tiek atsilieka nuo bendraamžių: sumažėjusį raumenų tonusą turintiems vaikams sunkiau išmokti laikyti galvytę, sėdėti, ropoti, vartytis ir t.t. 
Tokio amžiaus mažylę rekomenduočiau dažnai paguldyti ant pilvuko, taip pastiprinsite pečių juostos raumenukus. Gulint ant pilvo sulenktomis per alkūnes rankomis mažylė turėtų remtis stačiu kampu. Gulėjimas ant pilvuko gali būti nelengva užduotis, nereikia per daug persistengti, net minutė gali būti pakankamas laiko tarpas. 
 
Jeigu turite galimybę, rekomenduočiau apsilankyti pas kineziterapeutą, jis Jums prodytų pratimus, kuriuos galėtumėt atlikti namuose.
 
Aukite sveiki!
Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola