Beveik 8 mėnesių mažylė dar nesėdi: konsultuoja kineziterapeutė

Beveik 8 mėnesių mažylė dar nesėdi: konsultuoja kineziterapeutė

19. Jan 2017, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų specialistams, rašykite: redakcija@mamyciuklubas.lt

Iš Eglės laiško redakcijai:

Sveiki. Mano mergaitei 7 mėnesiai ir 3 savaitės. Bet dar tvirtai nesėdi. Pasėdi kažkiek, nugriūna į šonus. Į priekį atsiremia su rankytėmis, o į šonus ne. Taip pat pačiai nepavyksta atsisėsti. O gulint lovytėje bando įsikabinti į lovytės groteles ir keltis. Statant ant kojyčių truputį ištiesia kojytes, bet suglemba greitau. Ar vertėtų dar kartelį kreiptis pas neurologę? Nes mes jau kreipėmės 4 mėnesių, vaikščiojom į masažus ir mankštas.

Atsako vaikų kineziterapeutė, „Viktorijos masažai“ įkūrėja Viktorija Paltanavičiūtė:

Pagal aprašytą situaciją, manau, kad Jūsų mažylės raumenų tonusas yra šiek tiek mažesnis nei turėtų būti. Tai reiškia, kad raumenys yra šiek tiek silpnesni. 
 
Sėdėjimas: manau, kad reikėtų pastiprinti šoninius liemens, apatinius pilvo bei nugaros raumenukus. Taip pat padaryti pratimų, pagerinančių pusiausvyrą ir koordinaciją. 
 
Atsisėdimas: tokio amžiaus mažyliai dažnai dar patys neatsisėda, bet jau pasėdėti turėtų. Patys mažyliai be jokios pagalbos (niekur neįsikibę) geba atsisėsti 7,5-9 mėn. Pradžioje pasodinti jie sėdi netiesia nugaryte, ji būna sulenkta (apvali), vaikutis laiko tiesias, išskėstas kojytes ir remiasi rankytėmis prieš save. Šiuo laikotarpiu svarbus momentas - stebėti, ar mergaitė, remdamasi į priekį, remiasi abiejomis rankytėmis prieš save ir nesisuka į kažkurią pusę. Sekanti užduotis - stebėti, kad mažoji princesė išmoktų sėdėti tiesiai - pastiprinti liemens raumenukus.
 
Padėkite mažylei atsikelti prilaikant ir sodinant ją už rankyčių iš gulimos padėties. Prilaikykime ir leiskime jai taip pasėdėti ir pasimėgauti "nauju, dar nematytu" pasauliu. Mažylei stiprėjant patarčiau mokyti ją atsisėsti remiantis viena rankyte, taip ji pati greičiau išmoks tą daryti savarankiškai, nes atsisėsti iš gulimos padėties tiesiai yra pakankamai sudėtinga dėl to, kad mažylių galvytės svoris proporcingai, lyginant su kojų, yra didelis ir, keliantis mažyliui, kyla jo kojytės. Sėdant remiantis rankyte (per šoną) tai atlikti daug lengviau. Pasisodinkite mergytę ant kelių prilaikydama už liemens (turi sėdėti taip, kad savo nugaryte nesiremtų į Jus), pakelkite vieną savo koją, po to kitą (tarsi norėtumėte mažylę pasūpuoti į vieną ir kitą pusę). Taip stiprinsite savo mažylės liemenį, bei gerinsite pusiausvyrą ir koordinaciją. 
 
PATARIMAI:
  • Nepalikite mažylės "apkamšytos" pagalvėmis ir įspaustos į kampą! 
  • Nepiknaudžiaukite vaikštynėmis, įvairiais šokliukais ar žaidimų centrais, kuriuose reikia visą svorį išlaikyti apatine nugaros dalimi. Taip tikrai nepagelbėsite, o tik pakenksite savo mažajai princesei. Tinkamai nesutvirtėjus liemens raumenims mažoji sėdės netiesiai, tai žalos jos nugarytę ir skatins netaisyklingą jos vystymąsi. 
  • Pasodinus tiesiai dar mažylės nepaleiskite, prilaikykite už rankyčių arba liemens. 
  • Rekomenduočiau dar kartelį apsilankyti pas kineziterapeutą. Mankštelės ir masažai mažyliams (4 mėn.) ir dabar, kai mažylei 7 mėn., labai skiriasi, nes šiuo momentu labai svarbus būtent liemens stiprinimas. 
Smagių mankštelių!
Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola