Dygstantiems dantukams čiulptukas gali padaryti žalos

Dygstantiems dantukams čiulptukas gali padaryti žalos

24. Sep 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasak gydytojos odontologės Ginos Valančienės, vaikui čiulpimo refleksas yra įgimtas, tai jį nuramina, tad čiulptuką kurį laiką duoti yra visiškai normalu. Svarbu tai, kad nuo 9 mėn. amžiaus kūdikį jau pradėtumėte nuo to atpratinti.

Nuo metukų - be čiulptuko

Atpratinimas gali trukti kelis mėnesius, bet, kai sueis metukai, jau reikėtų apsieiti be čiulptuko.

Jeigu jis naudojamas pernelyg ilgai:

  • gali susiformuoti netaisyklingas sukandimas.
  • gali išsivystyti netaisyklinga žandikaulio padėtis, 
  • dantukai gali dygti kreivai, priekiniai dantys gali būti atsikišę į priekį, tarp jų gali likti tarpas – žodžiu, tos bėdos būna įvairios. Ir, kuo ilgiau čiulptuką vaikui duosite, tuo jų tikimybė didesnė.

Neretai odontologas, tikrindamas mažylio dantukus, iš jų būklės supranta, kad jis turi įprotį čiulpti pirštuką. Taigi, jeigu čiulptuko visiškai negaudamas vaikas pradės čiulpti pirštą, tai taip pat gali pakenkti sukandimui – geriau jau čiulptukas. Suprantama, taip pat kenkia ir ant buteliukų dedami žindukai.

Be to, kad kelia grėsmę taisyklingam sąkandžiui, jie skatina ėduonies atsiradimą. Šis gresia, kai naktimis geriamas pienas, sultys, saldintos arbatėlės. Taigi naktį geriau atsigerti vandens, na, o nuo metukų reikėtų mokytis gerti taip, kaip tą daro suaugusieji.

Svarbu teisingai pasirinkti

Pasitaiko vaikų, kurie čiulptuką naudoja ilgai, tačiau jų sukandimui tai nepakenkia. Čia panašu, kaip ir su dantukų gedimu – vienam jie genda greitai, kitam – daug lėčiau. Tai priklauso nuo paveldėjimo ir įvairiausių kitų veiksnių. Bet tai, kad čiulptukas prie dantukų netaisyklingumo prisideda, yra faktas.

Čiulptukų būna įvairių formų. Svarbiausia rinktis tokį, kuris tinkamas pagal amžių. Ant daugelio šiuolaikinių čiulptukų užrašyta, ar jie skirti 0–3 mėn., ar 3–6 mėn., ar 6–12 mėn. mažyliams. Taigi iki metų amžiaus reikia pakeisti bent tris.

Pati savo dviem vaikučiams čiulptukus duodavau, tačiau tik tol, kol suėjo metukai. Kai dukrytei buvo vieni, čiulptuką kartą „nusinešė pelytė“ ir jo neliko visiems laikams. O sūnelį atpratinau po truputį – stengdavausi duoti vis rečiau, kol visai nustojau. Apskritai metukų amžiaus vaikas turi užtektinai veiklos ir be čiulpimo.

Manau, čiulptukai kūdikius tikrai nuramina – tepasidžiaugia su sąlyga, kad to nedarys pernelyg ilgai.