Gaisras... krūtyse: II dalis

Gaisras... krūtyse: II dalis

21. Sep 2017, 07:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Kaip žinia, krūtys „užsidega“ tikrai ne per valandą ar dvi. Pirmus požymius moteris pajaučia šiek tiek anksčiau. Krūtyse užsistovėjus pienui, šios jas liečiant būna kietesnės, sunkesnės, skausmingos. Oda virš uždegimo apimtos krūties dalies parausta, galima užčiuopti sukietėjimų.

Audiniai uždegimo apimtose vietose ilgainiui patinsta, tad pieno latakai užspaudžiami dar labiau. Pienui dar sunkiau ištekėti. Moteriai pakyla temperatūra, neretai iki 40°C, ją krečia šaltkrėtis, svaigsta galva, darosi nežmoniškai silpna. Esant tokiai savijautai būtina gydytis, nes priešingu atveju gresia mastitas – užsitęsus pieno sąstoviui, į krūtis lengviau patenka infekcija, supūliuoja pieno liaukos.

 Ką daryti?

- „Degančias“ krūtis efektyviausia šaldyti. Šaltis mažina audinių patinimą, dėl to atsipalaiduoja pieno latakai, lengviau pratekėti pienui. Kaip daryti šalčio kompresus? Kuo puikiausiai tinka šaldyti produktai, svarbu tik kad jie būtų „vientisi“, o ne birūs, pavyzdžiui, plastikiniame butelyje užšaldytas vanduo, šaldytos mėsos gabalas. Krūtis geriausia šaldyti prieš žindymą arba pieno nutraukimą, o „šaltį“ ant krūties skausmingos vietos rekomenduojama laikyti maždaug dešimt-penkiolika minučių (nenušalti rankų).

- Iš ,,uždegtos“ krūties reikia kuo dažniau žindyti arba ištraukti pieną, kad neliktų pieno sąstovio.

- Krūtys, kai kūdikis nežinda, turi būti ne nukarusios žemyn, o pakeltos, tad verta segėti tampresnę ( bet ne veržiančią) liemenėlę – tokiu atveju pieno gaminsis šiek tiek mažiau, moteris ne taip kamuosis. 

- Jokiu būdu negalima krūtų šildyti. Karštis tik didina uždegimą. „Užsidegusias“ krūtis, kurios jau ir taip karštos, dar pašildžius padidėja rizika joms supūliuoti. 

- Būtina kuo daugiau ilsėtis, gerti pakankamai skysčių, nes organizmui karščiuojant, taip pat ir gaminantis pienui jų labai greitai pritrūksta.

- Karščiuojant galima vartoti karštį mažinančių vaistų: paracetamolio, ibuprofeno, tačiau derėtų nepersistengti, pasitarti su medikais.

 Dėmesio! Kiekviena moteris vis kitokia: skirtingos krūtų formos, skirtingas pieno laidumas, skirtingi kūdikiai. Vienoms išties gali padėti tik krūtį žindantis kūdikis, o kita geriausiai pieną ištrauks pientraukiu ar rankomis. 

 Jei mama vartoja vaistų, ar kūdikis gali maitintis jos pienu?

Moterys labai dėl to nerimauja. Ypač jei vartoja antibiotikus. Pasak gydytojų specialistų, vaistų patenka į mamos pieną, bet labai nedaug, kūdikiui toks kiekis nėra žalingas. Būna,  moterys, pavartoja kelias dienas, simptomai apmalšta ir jos liaujasi gėrusios vaistus. Tai didžiulė klaida. Negalavimas privalo būti išgydytas iki galo, antraip vėl kartosis. Geriau jau gerti antibiotikų, nei juos ignoruoti, kas dabar vis dažniau pasitaiko. Priešingu atveju padariniai gali būti labai skaudūs, pūlinius teks šalinti skalpeliu.