Gausiai bėga seilės. Kada sunerimti?

Gausiai bėga seilės. Kada sunerimti?

04. May 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kodėl seilės skiriasi, kuo jos svarbios ir kada reikėtų susirūpinti, kai vaikui prasideda itin gausus seilėtekis. Mamyčių klubą konsultuoja Vaiko raidos centro ankstyvosios reabilitacijos skyriaus vedėja, vaikų neurologė Laima Mikulėnaitė.

Seilės – tai skystis, kurį sudaro vanduo, gleivės, fermentai, mineralai. Seilės skiriasi kiekvieną sekundę, tik mes to nejaučiame. Normalu, kai per parą išsiskiria apie 1,5-2 litrai seilių. 

Kodėl seilės skiriasi ir kuo jos svarbios? 

  • Pirmiausia seilės vaidina svarbų vaidmenį virškinimo procese. Jau burnoje prasideda maisto virškinimas, nes seilių fermentai ima skaidyti baltymus ir angliavandenius.
  • Seilės svarbios kaip antibakterinis skystis. Organizmas, pajutęs, kad burnoje pakliuvo svetimkūnis, pradeda su juo „kovoti“.
  • Nuskausminamasis poveikis. Mokslininkai sako, kad seilės turi „stebuklingą“ nuskausminamąjį poveikį, tam tikra prasme jis yra stipresnis nei morfijaus poveikis.

Kai vaikui dygsta dantukai, seilių padaugėja, nes organizmas „galvoja“: tuoj pasirodys kažkoks svetimkūnis, kuris dar neaišku, ar savas, taigi į kovą leidžiamos seilės. Kita vertus, kuo dauiau seilių, tuo didesnis nuskausminamasis poveikis, nes dantukų dygimas tikrai nėra vienas iš maloniausių dalykų.

"Nuryti seiles suaugusiui yra įprastas procesas, mes jas ryjame net nepastebėję, kalbėdami, kvėpuodami, valgydami, tiesiog gyvendami. O kelių mėnesių vaikui tai yra didžiulis mokslas viską daryti vienu metu – sėdėti, laikyti galvytę tiesiai, kažką daryti rankomis, prie viso to dar ryti seiles per prasidėjusį gausųjį seilėtekį dygstant dantukams. Nes vaikas dar neturi motorinės kontrolės", - pasakojo vaikų neurologė.

Kai vaikas kažką daro, kas jam įdomu, jis išsižioja, o išsižiojus seiles sunku nuryti, todėl jos ir teka. Anot neurologės, iki dvejų metų amžiaus vaikui yra norma, kai jam gausiai teka seilės: "Bet nereikia vis priminti dvimečiui, kad ji užčiauptų burnytę ir nurytų seiles".

Pasak gydytojos, tai normalu, tačiau yra situacijų, kai ne visai normalu, kai seilės teka ir teka: "Seilių tekėjimo vaikas negali kontroliuoti, kai negali kontroliuoti stabiliai savo judesių ar serga celebriniu paralyžiumi, tuomet seilėtekis gali būti ryškiai išreikštas".

Kaip atsiranda gausus seilėtekis?

Gausus seilėtekis gali būti dėl to, kai vaikui tiesiog per daug gaminasi seilių – tai susiję su burnos ertme ir seilių liaukomis. Jos yra šešios ir išleidžia seiles, kai kažkas pakliūna į burną.

Kita seilėtekio priežastis – neurologinė. "Tokiu atveju vaikas tiesiog nemoka tų seilių nuryti. Tai didelė problema - šlapi drabužiai, blogas kvapas, išopėjimas burnos lūpų kampučių. Tai estetinė, moralinė problema. Bet seilių ištekėjimas nekenkia sveikatai. Tačiau rimta sveikatos problema būna tuomet, kai seilių pasigamina daug ir jos atgal nuteka ne į ryklę, o į plaučius. Tuomet kalbama apie aspiracinę pneumoniją", - pasakojo L.Mikulėnaitė.

Taigi, tai ką vadiname padidėjusiu seilėjimusi arba seilėtekiu, iki dvejų metų sveikam vaikui turėtų būti norma. Kartais tai užsitęsia iki ketverių metų.

Visgi kai atsiradus padidėjusiams seilėtekiui, gydytoja pataria patikrinti vaiko burnos ertmės organų būklę.

"Gal tai polipų, adenoidų ar lėtinės infekcijos pradžia. Taip pat reikia patikrinti, ar vaiko dantukai yra sveiki. Labai svarbi burnos higiena - dantų valymas, burnos ertmės skalavimas – tai mažina padidėjusį seilėtekį, nes gera burnos higiena mažina bakterijų dauginimąsi", - teigė neurologė.

Taigi, jei vyresnio nei dvejų trejų metukų seilėtekis užsitęsia, pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju. 

Ekspertai