Gelbėkit! Kur per naktį dingo pienelis?

Gelbėkit! Kur per naktį dingo pienelis?

26. Feb 2014, 09:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Editos laiško:

Mano mažylei savaitėlė. Iš pradžių pieno turėjau netgi per daug. Krūtyse buvo guzai, teko juos pamasažuoti ir nutraukinėti užsilikusį pieną. Tačiau šiąnakt ir šiandien pieno kaip ir neliko. Kur jis dingo? Anksčiau mažylė valgydavo kas 3 val., o dabar keliasi kas valandą ar dvi...Be to, ji labai trumpai valgo - apie 10 min. Ką daryti? Esu visiškoje neviltyje...Pirmą vaikelį maitinau 9 mėn. ir jokių problemų nebuvo. GELBĖKIT!!!

Žindančioms ir besilaukiančioms mamoms atsako ir pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos Kūdikio žindymas. Nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius.

Miela Edita,

Iš pradžių buvo hormonų sukeltas krūtų pritvinkimas, o guzai krūtyse susidarė greičiausiai dėl to, kad mažylę žindėte retokai, tik kas 3 valandas. Be to, naktimis gal būt darėte dar ilgesnę pertrauką, o tai ir būna dažniausia pieno sąstovio priežastis.

Užsistovėjęs pienas ne tik sąlygoja guzus, bet ir yra signalas krūtų liaukoms, jog pieno buvo per daug ir naujo pieno gamyba pradeda stabdytis. Todėl dabar jaučiate, jog pieno sumažėjo.

Dar gali būti, jog po žindymų ištrauktą pieną kūdikiui sugirdydavote iš buteliuko per čiulptuką. Pienas iš buteliuko teka lengviau, be perstojo ir be paties kūdikio pastangų, Kūdikis atpranta dirbti ir žįsdamas. Todėl kai per pirmas 10 minučių lengvai išžinda pradinį pieną, nebesistengia dar padirbėti burna, kad paskatintų tolimesnio „galinio“ pieno ištekėjimą.

Natūralu, kad mažiau ir tik liesesniojo pradinio pieno gavęs kūdikis greičiau vėl išalksta ir būtent po valandos pabudęs (tiek užtrunka vienas miego ciklas), vėl prašosi maitinamas. Tai ne bėda, tegu žinda kada nori.

Tik atidžiai pažiūrėkite, kad gerai priglustų prie krūties, t.y., apžiotų ne tik spenelį bet kuo daugiau aplinkinio tamsesniojo laukelio. Tai svarbu tam, kad ir kūdikis gerai išžįstų pieną, ir kad nesužalotų spenelių. Per pirmąsias minutes pradinį pieną išžindusį kūdikį išlaikyti prie krūties ir paskatinti žįsti ilgiau galima ištrėškiant jam pieno į burną  ranka masažuojant krūtį link spenelio.

Taip kūdikis pajus, kad dar gaus pieno ir pasiliks prie krūties. Naktį taip pat dukrelę žindykite dažnai, kai tik norės. Todėl migdykite ją šalia savęs o ne atokiai stovinčioje lovelėje. Naktinis žindymas neleis atsirasti guzams ir užtikrins tolygia pieno gamybą krūtyse.

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt

20131204091350-81662.jpg

 

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola