Gydytojos atsako: ar daržovės gali kietinti vidurius?

Gydytojos atsako: ar daržovės gali kietinti vidurius?

28. Jul 2016, 12:06 Mamyčių klubas Mamyčių klubas
Eglė-mutter kas savaitę rašo savo sūnelio Adomo Aivaro papildomo maitinimo dienoraštį, tad suprantama, kad iškyla begalė klausimų klausimėlių šia tema. Vienas iš jų - kodėl kietėja vaikučio viduriukai?

Eglė:

Primaitinu 6 mėn. sūnelį 2 savaites, kol kas duodu tik bulvę, cukiniją ir morką. Pastebėjau, kad pradėjo užkietėti vaiko viduriukai, vakarais būna skausmeliai net iki verkimo. Ar keisti daržoves, ar duoti kažkokių vaistukų nuo užkietėjimo, ar tiesiog su laiku prisitaikys vaiko organizmas?

Komentuoja vaikų ligų gydytoja Rūta Taminskienė:

Daržovės neturėtų kietinti vaiko vidurių, priešingai - jų skaidulinės medžiagos  skatina žarnų peristaltiką ir dažnesnį tuštinimąsi. Ar iš tikrųjų kietos išmatos, ar tiesiog vaikas pradėjo labai retai tuštintis?

Retas tuštinimasis gali būti kaip jautresnio žarnyno reakcija į naują maistą. Kartais kietina vidurius, jei dedama daug morkų, nes virtų morkų sriubas ir košes duoda viduriuojantiems vaikams.

Taip pat svarbu, kokį kiekį košės jau duodate, prie kokio jau vaikas įprato? Ar tik kelis šaukštelius, ar jau bent 100-150 gramų? Didesni košės kiekis turėtų skatinti žarnyno veiklą, dažninti tuštinimąsi.

Žinoma, pratinimas turi vykti palaipsniui, par dieną porciją didinant 2-3 šaukšteliais. Košę paskaninkite  1 arbatiniu šaukšteliu kokybiško aliejaus arba trupučiu sviesto. Galbūt sutrinkite taip, kad košė būtų kiek skystesnė.

Mano nuomone Jūsų pasirinktos daržovės tinkamos.  

Sėkmės.

Ekspertai