Teatras kūdikiams - puiki ugdomoji priemonė

20. Apr 2017, 08:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vieni tėvai į spektaklį vedasi dar nekalbančius mažylius, kiti - tik pradėjusius eiti į mokyklą.

Su „LabaiTeatras“ įkūrėja ir režisiere Agne Sunklodaite kalbamės, kada verta vaikus vesti į teatrą, kokie spektakliai jiems įdomiausi ir naudingiausi.

„Labai teatras“ - ypatingas, nes jo rodomi spektakliai skirti visai šeimai - nuo pačių mažiausių iki pačių vyriausių. Naujausias kūrinys - spektaklis kūdikiams, kuris vadinasi mėgstamiausių mažylių klausimu - KAS ČIA?

20170419155017-77503.jpg

Kuo naudingas teatras mažiesiems?

"Mes sulaukiame labai daug klausimų, kodėl kūdikiams apkritai reikalingas spektaklis. Kam jiems reikia, juk paaugs ir tada prašom! Iš tikrųjų keista, kad žmonėms atrodo, kad tas teatro žiūrovas turėtų iš kažkur atsirasti. Jis turi užaugti. Jei jį nuo mažų dienų atsivesi į teatrą (žinoma, tas spektaklis turi būti pritaikytas jo amžiaus grupei), jei jis susižavės tuo žaidimu - tada jis užaugs ir tikrai ateis į tą teatrą", - pasakojo aktorė, režisierė A.Sunklodaitė ir pridūrė, jog teatras kūdikiams - tai priemonė mamai (ir ne tik mamai) su vaiku pabūti kitoje erdvėje, tarp jų užsimezga ypatingas ryšys.

Be to, teatras - tai ir ugdomoji priemonė. Mat dėžutės ir kitos prriemonės, kurios naudojamos vaidinime, yra su užtrauktukais, kitomis detalėmis, kurias vaikui liečiant, imant lavinama jo smulkioji motorika. Naudojamos ryškios spalvos, kurias taip pat mažyliui svarbu pažinti. Tokiu būdu skatinama ir vaiko fantazija.

Svarbiausia, ruošiantis į teatrą, rinktis vaiko amžiui skirtą spektaklį. „Kas čia?“ skirtas kūdikiams nuo vos kelių mėnesių iki 2-3 metų amžiaus vaikučių. Tiesiog neįtikėtina, kaip spektaklis juos užburia ir prikausto.

20170419155037-16632.jpg

Anot A.Sunklodaitės, vaikas - pats sudėtingiausias žiūrovas, jis gali čia pat atsistoti ir pasakyti, jog jam neįdomu. Kūdikių spektaklis - dar specifiškesnis, nes mažyliui gali būti ir įdomu, bet jis atsistos ir ims reikalauti vienos ar kitos dekoracijos. Tad viskas pradės vykti taip, jog tu imsi žaisti su vaiku.

Spektaklis įdomus ne tik savo veiksmu, bet ir tai, kaip jis vyksta. Tokie maži žiūrovai geriausiai jaučiasi ant mamos kelių ir ten, kur patogu, minkšta, galima nuropoti susipažinti su aktore iš arčiau.

Todėl norime ir jus, mielos šeimos, pakviesti atrasti teatrą net ir su pačiais mažiausiais!