Jei kūdikis nori miegoti ant pilvo...

Jei kūdikis nori miegoti ant pilvo...

28. Jan 2015, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei turite klausimų specialistams, rašykite juos redakcijos e-paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt 

Jana:

Mano Rugilei vasario 1 dieną sukako 5 mėnesiukai, jau kelios dienos mano mažoji ramiau užmiega gulėdama ant pilvuko, nei gulėdama ant šoniuko.

Mažoji miega savo lovyteje ant kieto čiužinuko, pagalvytės nenaudojame.Teko girdėti įvairių nuomonių: vieni sako, kad galima, kiti, kad pavojinga, nes gali uždusti. Esu pasimetusi, gal galit patarti.

Konsultuoja Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaitė.

Labai gerai, kad vaikutį migdote ant kieto čiužinuko. Tačiau patarčiau naudoti nedidelę „pagalvytę“ – sulankstykite palutę į keturias dalis ir padėkite mažylei po galva.

Kalbant apie miegojimą ant pilvuko, gerai ar ne, tai tarsi filosofinis klausimas, dėl kurio medikai ir mokslininkai seniai diskutuoja.

Tačiau viena aišku, kad gulint ant pilvuko, padidėja tikimybė kūdikių staigios mirties sindromui. Jei tik įmanoma ir pastebite, kad kūdikis apsivertė ant pilvuko, apverskite jį ant dešinio ar kairio šoniuko. Taip jums bus ramiau.

Pavalgiusį ir atsirūgusį mažylį patarčau geriau guldyti ant dešinio šoniuko, kad skrandukas visiškai prisipildytų. Jei iškart guldysite ant nugaros – padidės tikimybė atpilti pienuką ir jam patekti į kvėpavimo takus.

Praėjus pusantros valandos po valgio vaikutis gali gulėti ir ant kairiojo šono ar nugaros. 

Ekspertai

Laima Bulikaitė

Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja
Laima Bulikaitė in-vecaku-skola