Jei mamai savo pieną reikia pakeisti pieno mišiniu...

Jei mamai savo pieną reikia pakeisti pieno mišiniu...

19. Sep 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gyvenime pasitaiko visko. Dėl vienokių ar kitokių priežasčių mama kartais neturi pieno savo kūdikiui arba jo turi nepakankamai. Ką reikėtų žinoti apie pieno mišinius?

Kaip teigia vaikų gydytojai, jeigu kūdikis yra sveikas, jei nėra jokių rizikos veiksnių, jis gali būti maitinamas paprasčiausiu adaptuotu pieno mišiniu. Kokios firmos – absoliučiai nesvarbu, mat visi adaptuoti pieno mišiniai savo sudėtimi yra daugmaž panašūs. Ar skirsis jų skonis? Nežymiai. Sveiko kūdikio mama mišinį gali rinktis ir nepasitarusi su vaiko gydytoju. Kas kita, jei mažylis turi kokią nors bėdą, pavyzdžiui, dažnai atpila, jei neauga jo svoris, labai vargina pilvo diegliai ir pan. Tokiu atveju tinka ne bet koks mišinukas.

Kaip teisingai pasirinkti?

Dažnai atpilančiam kūdikiui rekomenduojami tirštesni mišinukai nei paprasti adaptuoti. Reikėtų rinktis vadinamuosius antirefliuksinius mišinius. Jų pakuotės žymimos raidėmis AR. Toks mišinys yra šiek tiek kitokios sudėties, tad ilgiau išsilaiko kūdikio skrandyje, patenka į virškinamąjį traktą. Verta atkreipti dėmesį į tai, jog geriant antirefliuksinį mišinį, kūdikis gali turėti šiokių tokių tuštinimosi bėdų – jam gali užkietėti viduriai. Geriausia antirefliuksinį mišinį kaitalioti su paprastu adaptuotu – per vieną maitinimą duoti vienokio, per kitą – kitokio mišinio. 

Kita rimta bėda, su kuria susiduria mamos, tai – pilvo diegliai. Tuomet kūdikiui patys tinkamiausi gali būti tie pieno mišiniai, kurių sudėtyje yra gerųjų bakterijų.  

Jei kūdikis alergiškas, galima rinktis iš dalies hidrolizuotus hipoalerginius pieno mišinius. Šių pakuotės žymimos raidelėmis HA. Tokių mišinių sudėtyje esantys pieno baltymai hidrolizės būdu yra iš dalies suskaidyti. Kam to reikia? Jų molekulės dėl to turi mažiau antigeninių struktūrų, vadinasi, mažiau alergizuoja.

Dėmesio Kalbant apie alergiją, reikia atminti, kad ši pasireiškia tik išoriškai – mažylio odoje. Anaiptol! Alergija labai dažnai sutrikdo ar net pažeidžia ir žarnyną: kūdikis gali viduriuoti, jį vargina užkietėję viduriai, nuolat diegia pilvelį. Itin alergiškiems kūdikiams būtini tokie pieno mišiniai, kuriuose esantys pieno baltymai jau yra visiškai suskaidyti – iki amino rūgščių. Tokie mišiniai paprastai yra labai neskanūs, kartaus skonio, mažyliai nenoriai juos geria.  

Visi šie specialūs pieno mišiniai ypač reikalingi pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais, mat tuomet dar nėra pakankamai subrendęs mažylių virškinamasis traktas, dėl to minėtos bėdos yra stipriausios. Į racioną įvedus kietą maistą, išvardintųjų bėdų paprastai sumažėja, kai kurios visiškai išnyksta.

Kaip suprasti, ar mišinys kūdikiui tinka?  

Jei mišinukas mažyliui netinkamas, kūdikis atpils, jam diegs pilvuką (uždėjus ant jo ranką galima net pajusti, kaip „burbuliuoja“), taip pat vargins tuštinimosi bėdos. Mažasis žmogutis bus neramus, irzlus, jį gali išberti. Po vieno ar kelių maitinimų tikrai nereikėtų daryti jokių išvadų. Galbūt kūdikis atpylė ar zyzė visai dėl kitų priežasčių. Pieno mišinį geriausia bandyti dvi–tris dienas ir visą tą laiką atidžiai stebėti kūdikį. Verta atminti ir tai, kad bėrimas, kuris rodo, kad mišinys kūdikiui netinka, dažnai pasireiškia vėliausiai.