Jūra, saulė ir kūdikis

Jūra, saulė ir kūdikis

17. Aug 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Su "Taurakalnio sveikatos namų" vaikų gydytoja kalbamės apie pirmąsias vaikučių maudynes atviruose vandens telkiniuose - ežeruose, upėse ar jūroje. Ką būtina žinoti prieš pirmą kartą gyvenime įmerkiant vaikučio kojas į ežero vandenį?

Kada maudytis?

"Maudytis atviruose vandens telkiniuose galima oficialiai prasidėjus Lietuvoje  maudymosi sezonui (birželio 1 d.). Tačiau reikia stebėti vandens, kuriame žadama maudytis, būklę – temperatūrą (mažiems vaikams patartina, kad vandens temperatūra ežeruose būtų 21-22 laipsniai, jūroje – 19-20 laipsnių šilumos), užterštumo lygį, dugno būklę", - praktiniais patarimais dalinosi specialistė. Šiuos duomenis pamatysite prie oficialių maudyklų - ten kur yra miesto pliažai, visad tikrinamas vandens užterštumo lygis, rašoma vandens temperatūra.

"Oficialiai įrengtose maudyklose vanduo tiriamas, nurodoma jo temperatūra, užterštumas. Jei planuojama vykti prie ežero, kur nėra tokios informacijos, reiktų tėveliams apsidairyti, ar nesimato arti fermų, lauko tualetų, patikrinti dugną – rinktis smėlėtą, be dumblo ir žolių, krantą. Vanduo turi būti skaidrus, gerai matytis dugnas, „žydintis“ vanduo maudymuisi netinka", - pataria A.Rudžionienė.

Kaip pradėti?

Pirmosios maudynės svarbios ne tik tėveliams, bet ir vaikučiui. Kokį įspūdį jos paliks - taip jis kitą kartą reaguos į pliuškenimąsi vandenyje.

"Jei maudomas kūdikis – tai yra viena iš grūdinimo procedūrų – vandeniu reikia iš pradžių sušlapinti kojytes, rankytes, žaidimo būdu (pvz., pasipliuškenant) vėliau sušlapinti ir visą kūnelį, -  kalbėjo vaikų gydytoja. - Pirmosios maudynės neturi trukti ilgai – 2-3min., ir tai, jeigu vaikutis patenkintas. Vėliau maudymosi trukmę galima šiek tiek pailginti. Svarbu žiūrėti, kad vaikutis neprisigertų vandens."

Numaudžius mažylį reikia gerai nušluostyti sausu rankšluosčiu. Jeigu matote, jog vaikučiui vis tiek šalta, aprenkite šilčiau, duokite išgerti arbatos. Svarbiausia - geri įspūdžiai.

Nuo kokio amžiaus galima?

"Pirmojo pusmečio kūdikiams maudytis ežeruose nepatartina (labai plona ir jautri odelė). Po šeštojo gyvenimo mėnesio, jei kūnelio oda sveika, galima bandyti maudytis, bet geriausia būtų sulaukti 8-10 mėnesio", - teigė A.Rudžionienė.

Smagių vasaros maudynių ir nepamirškite laikytis šių patarimų!

Nepamirškite į paplūdimį pasiimti Huggies Little Swimmers - ypatingų maudynių kelnaičių!

20170803173218-69428.jpg