Ką sugeba 4 mėnesių kūdikis: tinkami žaidimai/žaislai

Ką sugeba 4 mėnesių kūdikis: tinkami žaidimai/žaislai

20. Jul 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką 4 mėnesių amžiaus kūdikis sugeba, kokius veiksmus jau gali atlikti, ką ir kaip su juo žaisti, kokie žaisliukai jam tinkamiausi? Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė, www.viktorijosmasazai.lt

4 mėnesių mažasis draugas tampa tikru aplinkos tyrinėtoju. Tai laikotarpis, kuris pareikalaus tikrai nemažai tėvelių kantrybės. Gulėti vis mažiau įdomu, tačiau sėdėti ar stovėti dar tikrai ne laikas. Šiame amžiuje mažyliai mėgsta įsitaisyti ant tėvelių rankų ir viską stebėti būdami jau vertikalioje padėtyje. Stengiasi bendrauti su suaugusiais ir “atsakinėti” į jų klausimus savo kalba.

4 mėn. kūdikiams svarbiausias motorikos raidos bruožas - aktyvūs koordinuoti judesiai, greitai tobulėja stambioji rankų motorika, smulkioji motorika dar tik po truputį pradeda lavėti. Mažyliai jau žaidžia savo rankomis, moka žaisti barškučiais, kiša žaisliuką į burną, tačiau dar labai gerai žaislais manipuliuoti nesugeba.

Burna šiuo laikotarpiu yra pagrindinis pažinimo šaltinis, todėl visų paimtų daiktų ir yra toks keliones tikslas. Jau mokosi susikoncentruoti, todėl tuo pačiu daiktu gali domėtis ilgesnį laiką. Atkreipia dėmesį į garsus, bei mokosi juos atpažinti. Gulėdamas ant pilvo puikiai laiko galvytę pakėlęs 90 laipsnių kampu. Taip gulėdamas remiasi dilbiais, tačiau jau sugeba rankas per alkūnes ištiesti į priekį ir domėtis priešais esančiais daiktais.

Keliamas už rankų iš gulimos padėties, galvytę laiko tiesioje linijoje. Tokio amžiaus mažyliai jau moka apsiversti nuo pilvuko ant nugaros. Mokosi bendrauti, stengiasi atkartoti garsus ar parodytas mimikas.

Šiame amžiuje dar vis labai svarbus gulėjimas ant pilvo, tai skatina liemens raumenų stiprėjimą, pusiausvyrą ir koordinaciją ir labai naudinga kitiems raidos etapams: sėdėjimui ir netgi stojimuisi ir vaikščiojimui.

Žaislai - lengvi ir be smulkių detalių

Paguldžius mažylius ant pilvuko reikėtų stengtis prieš jį padėti žaisliukus ar daiktus tokiu atstumu, kad galėtų pasiekti ištiesęs rankas per alkūnes. Labai svarbu saugumas - žaisliukai turi būti lengvi, neaštrūs ir, žinoma, neturėti jokių smulkių detalių. Stenkimės, kad mažyliai išgulėtų ant pilvuko ilgesnį laiką, todėl žaisliukus pakeiskime arba pažaiskime kartu.

Naudodamiesi tuo, kad mažyliai jau geba siekti žaisliukus ar ieškoti garso šaltinio, rodydami juos vienoje ar kitoje pusėje, skatinkime vartymąsi, jeigu mažyliui nepavyksta - padėkite jam tą padaryti. Vaikštinėdami po kambarį apžiūrėkite visus namų daiktus, saugius leiskite paliesti, papasakokite, kas tai yra, mažyliui norint atsakyti, leiskime, padarykite pauzę ir leiskime jam pakalbėti, taip pat patys pakartokite kūdikio garsus. Taip tobulinsite mažylių bendravimą ir pojūčius.

Visus atliekamus darbus įvardinkite

Leiskite mažyliams paimti barškučius ar kitus žaisliukus, nukritus paduokite dar kartą, leiskite tyrinėti kuo įvairesnius daiktus ir paviršius. Skaitykite knygeles ir rodykite paveikslėlius, pasakodami ,kas kur yra. Puikus metas visus kartu atliekamus darbus įvardinti ir pranešti mažyliui, ką norite su juo veikti: eiti maudytis, žaisti, keistis sauskelnes ar keliauti valgyti ir t.t. Stenkitės visa tai pasakoti mažyliui, kad jis galėtų jaustis saugiai, žinoti, ko laukti ir mokytis susieti visa tai su veiksmais.

Žaislai: svarbiausia - visi žaislai turėtų būti labai saugūs: neturėti smulkių detalių, nebūti aštrūs, tie, kuriuos duodame mažyliams, patiems laikyti turėtų būti pakankamai lengvi. Puikus metas pradėti “skaityti” knygeles - minkštutes, švelnias, čežančias, pypsinčias, knygeles kietais viršeliais, grojančias ir t.t. Puikiai tinka knygelės su kūdikėlių ar mažų vaikų paveikslėliais. Dėmesį prikaustys ir visi kiti ryškūs paveikslėliai - ryškios pakuotės, įvairios lavinančios kortelės su ryškiais paveikslėliais. Labai pradžiugins žaidimai prie veidrodžių, maži veidrodėliai bei visi žaisliukai, kuriuose mažyliai gali pamatyti savo atvaizdą. 

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg