Ką sugeba 6 mėnesių mažylis: žaislai ir žaidimai

Ką sugeba 6 mėnesių mažylis: žaislai ir žaidimai

24. Jul 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką 6 mėnesių amžiaus kūdikis sugeba, kokius veiksmus jau gali atlikti, ką ir kaip su juo žaisti, kokie žaisliukai jam tinkamiausi? Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė, www.viktorijosmasazai.lt

6 mėnesių mažyliaim gulėdami ant pilvuko, pakelia viršutinę kūno dalį ištiesdami rankas, siekia šalia esantį daiktą, perkeldami visą kūno svorį į vieną pusę, laikydamiesi viena rankyte. Taip pat gulėdami ant pilvuko jau sugeba judėti ratu aplink savo ašį. Jau moka lenkti kojas per klubų sąnarius, pakeldami dubenį nuo pagrindo. Dažnai stipresni mažyliai jau moka pereiti į padėtį "ant keturių" ir mokosi perkelti svorį nuo rankų ant kojų bei atvirkščiai. Moka pasispirti šiek tiek į priekį arba pasistumti atgal.

Sėdėjimas - labai džiuginantis užsiėmimas

Vos padavus vieną rankytę jie staigiai moka prisitraukti ir remiantis kita ranka atsisėda. Dažnai tokio amžiaus mažyliai jau gali sėdėti savarankiškai tiesia nugara. Tačiau dažnai,dėl nepakankamai sustiprėjusių liemens raumenų, dar gali kristi į šoniuką ar priekį. Sėdėdami kojytes laiko plačiai, tai jiems padeda išsilaikyti.

Statomi mažyliai jau pilnai ištiesia kojytes per keliukus ir klubus, moka atsiremti į pagrindą pilna pėdute, kartais dar pirščiukus laikydamas sulenktus. Kelias sekundes gali išlaikyti savo svorį.

Išlaiko žaislus ilgai ir moka žaisti

Labai gražiai ir tikslingai moka pasiimti žaisliukus, perduoti juos iš vienos rankytės į kitą. Išlaiko ilgai ir moka žaisti. Daiktus ima visu delnu ir ištiestu nykščiu. Nukritus žaisliukui, stebi kur ir kaip jis krenta, jau supranta, kad reikia jo ieškoti.

Mažyliai moka daug čiauškėti, puikiai skiria pažįstamus ir nepažįstamus.

Šiame periode labai svarbus gulėjimas ant pilvuko ir sėdėjimas. Gulint mažyliui ant pilvuko ir remiantis ištiestomis rankytėmis, stenkimės sudominti mažylį žaisliuku iš vienos ar kitos pusės, taip skatinsime mažuosius pipiriukus su viena rankyte tyrinėti žaisliuką, o kita laikytis.

Mažyliui laikantis viena rankyte, gerinsime pusiausvyrą ir koordinaciją. Gulintį ant pilvuko mažylį dominkite žaisliukais prieš jį, norėdamas jį pasiekti mažylis mokysis pasistumti į priekį. Stenkimės mažylį mokyti atsisėsti, dažnai pasodinkime ir mokykime, kaip tai daryti. Sėdinčiam mažyliui jau galima pradėti žaisti su kitokiais žaisliukais.

Jau galima naudoti ir sunkesnius, ant žemės pastatomus žaisliukus, juos reikėtų statyti mažyliams tarp kojyčių. Pasodinus mažylius svarbu nepalikti vienų, bet bendrauti, žaisti su jais ir dominti, kad jie sėdėti norėtų kuo ilgiau ir taisyklingiau.

Žaislai: kaip ir anksčiau, taip ir šiuo periodu puikiai tinka barškantys, šviečiantys, čežantys, grojantys ir t.t. Tačiau šiame amžiuje jau galima pradėti žaisti su daug įvairesniais žaisliukais. Mažyliui sėdint labai bus įdomu stebėti judančius žaislus (pvz: važinėjančius, ar palietus besisupančius, besisukančius), labai smagūs žaislai, kuriuos mažyliui palietus ar paspaudus, kažkas juda ar skleidžia garsus. Kaladėlės taip pat jau puikus užsiėmimas, mažyliai dar nestatys, tačiau viską atidžiai stebės ir mokysis sugriauti. 

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg