Nuo pirmos iki ketvirtos savaitės po gimdymo (arba nuo aštuntos iki 10 savaitės jeigu kūdikis atkeliavo Cezario operacijos būdu), jūsų kūnas bando atsistatyti ir atsigauti. Todėl jūsų maistas jums turi suteikti kuo daugiau energijos.
Baltyminis maistas: Baltymai turi amino rūgščių, kurių jūsų kūnui reikia atstatant ląsteles ir raumenis. Susikoncentruokite į tokį maistą, kaip šviesi mėsa, jūros gėrybės, daržovės, kiaušiniai, pieno ir sojos produktai.
Angliavandeniai suteikia energijos. Valgykite šviežius vaisius ir daržoves bei pilno grūdo produktus.
Sveiki (nesotieji) riebalai tokie, kaip alyvuogių aliejus, riešutai ir sėklos turi svarbių maistinių medžiagų ir taip pat padeda turėti daugiau energijos.
Jūsų kūnas tiesiog trokšta tam tikrų maistinių medžiagų iš karto po kūdikio gimimo. Todėl pasirūpinkite, jog jūsų pogimdyvinėje dietoje jų netrūktų.
Geležis: Gimdymo metu prarado šiek tiek kraujo, todėl maistas su geležimi (ir vitaminu C) padės jums atstatyti hemoglobino kiekį kraujyje.
Vitaminas C padeda išlikti sveikai. Valgykite braškes, kivius ir kitus ryškių spalvų produktus ir daržoves, kuriuose daug šio elemento.
Skaidulos: Daugybė naujų mamų kenčia nuo vidurių užkietėjimo. Todėl norėdama to išvengti valdyk daug maistinių skaidulų turinčio maisto ir gerk daug vandens.
Omega 3 riebalų rūgštys: Šis elementas padės sustiprėti tavo dvasinei ir fizinei savijautai. Jų trūkumas taip pat susijęs su pogimdyvine depresija. Todėl riebi žuvis, riešutai ir sėklos padės tau atstatyti šių rūgščių balansą.
Jeigu anksčiau buvo kalbama apie mitybos piramides, tuomet dabar tiesiog siūloma padalinti savo lėkštę. Užpildyk pusę lėkštės tamsiai žaliomis daržovėmis, viename lėkštės ketvirtadalyje turi būti baltymų turintis maistas ir likusiame - pilno grūdo produktais.
Idealus pogimdyvinis meniu turėtų būti kažkas panašaus į:
Pusryčiai: dviejų kiaušinių omletas su grybais, špinatis ir raudonais saldžiaisiais pipirais, riekelė skrudintos pilnagrūdės duonos ir stiklinė pieno.
Užkandis: vaisiai (braškės, kivi) užpiltos liesu jogurtu.
Pietūs: kepto kalakuto gabalėliai, sūris ir daržovės susuktos į pilnagrūdę tortilą ar sudėti ant pilnagrūdės duonos riekės; žalių lapų salotos ir apelsino skiltelės.
Užkandis: termiškai neapdorotų daržovių lėkštė su sveiku užpilu (pvz. prancūzišku garstyčios, medus, citrina išsukta su alyvuogių aliejumi).
Vakarienė: folijoje kepta lašiša su rudaisiais ryžiais; pienas ir kepti obuoliai desertui.
Aš mielai laikyčiausi tokios dietos😀 jei tik kas patiektų man tuos kalakutų gabalėlius, vaisiu su užpilais, ir tt😉 Jau mano lelytis ramus, o aš vis tiek nerandu laiko net pasigaminti skanių salotų padažiuko😀)