Ką verta žinoti apie nemokamus skiepus nuo rotaviruso: interviu su šeimos gydytoja

Ką verta žinoti apie nemokamus skiepus nuo rotaviruso: interviu su šeimos gydytoja

11. Oct 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Turbūt jau girdėjote gerą žinią, jog nuo 2018 metų rudens vaikai bus nemokamai skiepijami nuo rotaviruso. Vakcina, kuria bus skiepijami vaikai nuo 2 mėnesių, jau yra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Kiek pavojingas rotavirusas ir kuo ypatinga vakcina, kalbamės su "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauske.

20171010113102-58829.jpg

Kas yra rotavirusas, kokie pagrindiniai jo simptomai ir kiek kasmet į patalą paguldo ligonių?

Rotavirusas yra daugiausiai > 90% gastroenteritą sukeliantis virusas kūdikiams ir vaikams iki 5 metų. Liga pasireiškia gausiu viduriavimu, vėmimu, gali karščiuoti. Ši liga pavojinga todėl, kad vaikai, o ypač kūdikiai, gali netekti daug skysčių ir nespėti jų atsatyti, todėl 1 iš maždaug 70 vaikų stacionarizuojamas.

Kas dažniausiai serga ir kaip galima užsikrėsti?

Dažniausiai šia liga serga (~ 90%) 0-3 metų amžiaus vaikai, tačiau gali sirgti ir vyresni vaikai (4-6 m.)

Užsikrėtimo kelias yra fekalinis-oralinis, dažniausiai per užterštas rankas, daiktus, maistą. Rotavirusas yra gana gyvybingas, patekęs ant daiktų gali gyvuoti dar kelias dienas. Šiai ligai yra būdingas ir sezoniškumas, t.y. labiau tikėtina susirgti rudenį ir pavasarį. 

Ką žinome apie vakciną nuo rotaviruso, kuo ji ypatinga ar ji apsaugos 100% nuo ligos? 

EMA (European Medicines Agency) yra registruotos 2 vakcinos nuo rotaviruso (2006 m.), pagal tai ir bus skiriamos 2 ar 3 vakcinos dozės. Skiepijami vaikai nuo 6 savaičių iki 24/32 savaičių, priklausomai nuo vakcinos. Vakcinos nuo ratoviruso yra veiksmingos, tačiau kaip ir kitos vakcinos 100% neapsaugo. Dažniausi šalutiniai vartojimo veiksniai yra viduriavimas, irzlumas, taip pat vėmimas ir karčiavimas, tačiau praktikoje jie labai retai pasitaiko.

Kur šeimos turėtų kreiptis?

Skiepas yra geriamas, t.y. kūdikiui yra sugirdomas. Galima skiepyti nuo 2 mėn amžiaus, paskui, priklausomai nuo vakcinos, dar skiriama 1 ar 2 dozės. Niekur papildomai dėl šios vakcinos kreiptis nereiks, tik atvykti pas savo šeimos gydytoją.

Kodėl kai kurios šeimos nėra linkusios skiepyti vaikų, net ir už dyką?

Mano nuomone, skiepų atsisakoma dėl informacijos stokos, tikriausiai ir gydytojo laiko stokos infomaciją pateikti. Kuo daugiau bus žinoma apie vakcinas, tuo daugiau tėvelių nebijos skiepyti savo atžalų.

Ačiū už pokalbį.