Ką vertėtų žinoti trynukų tėvams: konsultuoja gydytoja neonatologė

18. Oct 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kai susilaukiame kūdikio, rodos, gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis. Visas dėmesys mažyliui, pasikeičia buitis, kitaip dėliojasi mūsų laisvalaikis ir daugelis kitų dalykų. Nes gimė stebuklas ir mes tapome tėvais!

Ką reiškia auginti trynukus? Tai žino Simona ir Mindaugas, neseniai susilaukę gražios trijulės - Patricijos, Emilijos ir Herkaus. Trynukus mama maitina savo pienu, tačiau kartais į pagalbą pasitelkia ir mišinuką.

"Aš visą laiką susipilstau nakčiai pieną. Man patogiau atsikėlus iškart jo turėti ir maitinti, nei traukti naktį, kai visi trys vaikai rėkia - būtų per daug sudėtinga. Kartais duodu mišinuką, kartais jo nereikia, nes turiu pakankamai savo pieno nusitraukus. Pradžioje buvau pieno užsišaldžius net du šaldymo kameros stalčius, bet mažyliai nevalgė tokio pieno ir mano buvo keista", - prasitarė Simona.

20171017154155-74998.jpg

Pasak neonatologės, tėvystės mokyklos “Sveika pradžia” lektorės dr. Eglės Markūnienės, taip gali nutikti dėl to, jog šaldytas ir atšildytas pienas truputį keičia savo skonį, dalis medžiagų suyra ir, jei vaikutis yra didelis gurmanas, gali reikalauti tik šviežio mamos pienelio.

Nelengvas nėštumas, ligoninės, gulimas režimas, operacija, krentantis svoris ir žinojimas, kad vaikai gims neišnešioti, atsipalaiduoti neleido, bet ir panikuoti tėvai nebuvo linkę.

Svarbiausia, anot Simonos ir Mindaugo, kad visi kvėpavo, po poros dienų jau Emilija ir Herkus buvo paprastoj palatoje. O šiandien jie jau sparčiai vejasi bendraamžius.

"Trynukams visada yra tikimybė gimti prieš laiką, dažniausiai jie negimsta natūraliai. Todėl labai svarbus pasiruošimas psichologiškai, kad taip gali įvykti, tuomet ir streso bus mažiau. Reikia nusiteikti, jog gimę prieš laiką, neišnešiotukai bus šiek tiek silpnesni, nepajėgs patys valgyti, kad jam bus svarbiausias dalykas - tik mamytės pienelis. Tad ruošiantis gimdymui, patarčiau ne tik galvoti, kaip trigubau papildyti kūdikio kraitelį, bet ir pasiruošti psichologiškai, kaupti žinias, domėtis, galbūt net susimodeliuoti situacijas ir, žinoma, prireikus, konsultuotis su medikais, žindymo specialistais", - patarė neonatologė dr. Eglė Markūnienė.

Simona air Mindaugas vaikus augina su šypsena, nes tiki, kad viskas bus gerai. Ypatingai, kai vaikus jai reikia augint ne vienai. Moteris prisipažįsta, kad nuo pat pirmos kūdikių gimimo dienos sauskelnes keitė vyras.

20171017154220-80874.jpg

"Jam iškart atnešė du gimusius vaikučius, paskui ir trečią Patriciją, kuri dar gulėjo reanimacijoje. Taigi, nuo tada jis ir pradėjote keisti sauskelnes ir iki šiol tai daro. Ir apskritai man daug nereikėjo kažko daryti - tik ilsėtis ir traukti pieną, viską darė vyras. Todėl ir turiu daug pieno vyro pagalba", - šypsosi laiminga mama.

20171017154231-22083.jpg

Anot trynukų tėvų, teigiamas nusiteikimas jiems padėjo tiek laukiantis, tiek pirmomis dienomis po gimdymo.

Na o kol kas, kad mažieji Emilija, Patricija ir Herkus toliau augtų ir stiprėtų, pats metas pasivakščiojimui lauke. Simona ir MIndaugas džiaugiasi sprendimu juos vežioti dviejuose vežimėliuose. Gyvenant bute ir į lauką keliaujant visada drauge - taip patogiau ir praktiškiau. 

20171017154314-63650.jpg