Ką žaisti su 5 mėnesių mažyliu: jo vystymasis ir raida

Ką žaisti su 5 mėnesių mažyliu: jo vystymasis ir raida

22. Jul 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką 5 mėnesių amžiaus kūdikis sugeba, kokius veiksmus jau gali atlikti, ką ir kaip su juo žaisti, kokie žaisliukai jam tinkamiausi? Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė, www.viktorijosmasazai.lt

Tokio amžiaus mažyliai jau koordinuotais judesiais moka siekti jiems rūpimus žaislus ar kitus daiktus. Juos ima visu delnu ir moka jais žaisti, bei koordinuotai dėtis į burnytę. Gulėdamas ant pilvo mažylis jau gali išlaikyti svorį ant ištiestų rankų, norėdamas paimti daiktą, gali išsilaikyti pasirėmęs vienu dilbiu. Dažnai “plaukia” - gulėdamas ant pilvuko moka pakelti abi rankytes ir kojas, tarsi siūbuodamas tik ant pilvuko.

Judesiai pakankamai energingi, galvytę jau laiko puikiai ir kelia vis aukštyn norėdamas dar daugiau visko pamatyti. Gulėdamas ant nugaros - moka pakelti galvytę nuo pagrindo. Keliamas už rankyčių aktyviai lenkia ir kelia galvą į priekį, o smakrą prie krūtinės. Stipriai įsikimba į pirštus, lenkia rankas per alkūnes. Įtempia dubens ir pilvo raumenis, todėl susiriečia ir klubai. Pasodintas geba trumpai pasėdėti pats, tačiau sėdi plačiai išskėstomis kojomis, per klubo sąnarius linkdamas į priekį. Vertikalioje padėtyje kūdikis jau išlaiko savo kūno svorį ant ištiestų kojų.

Žaislus apžiūri atidžiai

Žaisdamas su žaisliukais moka perimti juos iš vienos rankytės į kitą, apžiūrinėja juos atidžiai ir koordinuotai įsideda į burnytę. Moka sąmoningai barškinti barškutį, visu delnu ima smulkesnius daiktus. Jau gali lengvai apsiversti nuo nugaros ant pilvuko, atsiversti atgal dar truputį bijo, nes šio judesio metu jis jaučiasi dar nesaugiai - versdamasis praranda kūno kontrolę, todėl dažnai vengia šį judesį atlikti savarankiškai.

Gulėdamas ant nugaros, sulenkdamas koją kiša pirštus į burną. Tokio amžiaus mažyliai jau daug kalba, dažnai tai daro norėdami atkreipti į save dėmesį. Moka pasakyti tokius pačius skiemenis vieną po kito. Moka jau ne tik šypsotis, bet ir garsiai juoktis, dažnai netgi pradeda aktyviai judėti - taip išreikšdami džiaugsmą.

Skatinkite aktyvų mažylio vartymąsi sudominant žaislais

Šiame amžiuje reikėtų mažylį skatinti perimti žaisliukus iš vienos rankytės į kitą. Duokime barškančių, čežančių, grojančių ar šviesą skleidžiančių žaisliukų, kad mažylis dar labiau jais domėtuųsi. Gulint ant pilvuko padėkime mažyliui pasiekti žaisliuką viena rankyte, kita - remiantis į pagrindą.

Svarbu skatinti dar aktyvesnį mažylių vartymąsi sudominant žaislais. Svarbu mokyti mažylį atsisėsti, jau galima prilaikant palaikyti sėdimoje padėtyje, taip pat į lauką pradėkite keliauti “sportinuku”, taip dar bus smagiau susipažinti su pasauliu. Nepamirškite nuolat kalbėti ir bendrauti su mažyliu, rodykite jam viską, kas aplink, supažindinkite su visais daiktais ir paviršiais.

Žaislai: kūdikį kaip ir anksčiau domina viskas, kas skleidžia garsus, juda ar šviečia. Jam patys smagiausi žaislai - tie, kurie yra nesunkūs, juos lengva paimti į rankytes ir įsidėti į burnytę. Stenkimės, kad visi barškučiai būtų suimami patogiai. Dažnai mažyliai dar pataiko su žaisliukais į galvytę ar kūnelį, todėl saugumas išlieka labai svarbus. Kaip ir anksčiau, svarbu skirtingi paviršiai. Žaidimams panaudokite buityje esančius daiktus. 

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg