Ką žaisti su 7 mėnesių mažyliu: kineziterapeutės Viktorijos patarimai

Ką žaisti su 7 mėnesių mažyliu: kineziterapeutės Viktorijos patarimai

01. Aug 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką 7 mėnesių amžiaus kūdikis sugeba, kokius veiksmus jau gali atlikti, ką ir kaip su juo žaisti, kokie žaisliukai jam tinkamiausi? Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė, www.viktorijosmasazai.lt

7 mėnesių mažyliai jau aktyvūs tyrinėtojai. Tai tikras galimybių išbandymo metas, mažieji jau moka daug skirtingų judėjimo būdų: gulėdami ant pilvuko moka suktis ratu, puikiai vartosi, dėl patobulėjusios liemens raumenų kontrolės jau moka atsistoti ant keturių ir šioje padėtyje suptis (perkelti kūno svorį nuo rankų ant kojų ir atvirkščiai), bando ropoti, atsisėsti - dažniausiai tai daro iš padėties ant keturių, ar net atsistoti.

Sėdėdami kūdikiai tiesia nugarą ir tuo pačiu metu gali laisvai manipuliuoti žaislais, tačiau dar neturi pilnai susiformavusios pusiausvyros kontrolės sėdint - apsauginės reakcijos atgal dar nėra. Mažieji draugai nori išbandyti visas galimybes tyrinėdami aplink juos esantį pasaulį. Gulėdami ant nugaros mažieji žaidžia savo kojytėmis ir rankytėmis, tyrinėja visą savo kūnelį. Ant pilvuko drąsiai gali išlaikyti kūno svorį ant ištiestų rankų, moka perkelti svorį ant vienos rankos, o kitą geba ištiesti ir ja paimti žaislą.

Vienu metu jau gali paimti 2 žaisliukus, po vieną kiekvienoje rankoje. Moka abu išlaikyti, tyrinėti ir pasirinkęs Jam labiau patikusį, jau moka kitą paleisti ar išmesti. Su vienu žaisliuku mažylis jau moka žaisti abejomis rankomis bei perduoti žaislą iš vienos į kitą. Žaisliukui nukritus, mažylis jo jau nepamiršta ir moka susirasti.

Kadangi šiame amžiuje mažieji jau supranta, kad numetus daiktą, jis nedingsta, bet kažkur yra - dažnu jų žaidimu tampa mėtymas, tai daug tėvelių kantrybės reikalaujantis užsiėmimas, tačiau labai linksmas mažyliams.

“Spyruokliavimo čempionai” - šis etapas pareikalaus nemažai jėgų iš mamytės ar tėvelio rankų, prilaikant už pažastų ir kojomis rementis į kietesnį paviršių mažieji draugai gali spyruokliuti ilgą laiką. Tai jiems naujas atradimas ir žaidimas.

Žaidimai

Mėgsta žaisti žaidimus kartu su suaugusiais tokius kaip: viru viru košę, mokosi parodyti koks yra didelis, ploti katutes, žaisti - “kukū”.

Kojyčių griebimas ir kėlimaisi prie burnytės - svarbus ir daug jėgų reikalaujantis užsiėmimas, jeigu matote, kad mažylis stengiasi, tačiau Jam nepavyksta to padryti, padėkite. Paimkite kojytę, palieskite su mažylio rankyte, padėkite jam sugriebti ir pasiekti burnytę. Vaikučiui pasikėlus ant ištiestų rankų skatinkite, kad mažylis pakeltų vieną rankytę ir ja griebtų žaisliuką.

Daug laiko praleiskite kalbindami ir žaisdami su mažyliais žaidimus (viru viru košę, kukū ir t.t.). Nepamirškite, kad mažieji mėto daiktus ne iš blogos valios ar norėdami Jus paerzinti, jie tai daro iš smalsumo išgirsti kritimo garsą, pamatyti krentantį ar surasti nukritusį žaisliuką. Todėl labai svarbu nedūžtantys daiktai. Mažyliai jau moka pasiimti du žaisliukus, po vieną į kiekvieną rankytę, padėkite jiems po keletą įdomių daiktų, kad galėtų išsirinkti labiausiai patikusį ir sudominusį daiktą.

Sėdėdami mažyliai dar neturi susiformavusios pusiausvyros kontrolės, todėl sodinant mažylius reikėtų atkreipti dėmesį į juos supančią aplinką, stengtis, kad šalia nebūtų aštrių kampų, kietų daiktų į kuriuos mažylis krisdamas galėtų užsigauti galvytę.

Žaislai

Šiame amžiuje mažyliai pradeda domėtis smulkiomis detalėmis ir smulkiais žaislais (reikia atidžiai stebėti, kad daiktai nebūtų per maži ar neturėtų smulkių detalių, kurias mažylis galėtų praryti ar užspringti), taip pat labai svarbu, kad žaslai nebūtų dužtantys.

Šiame amžiuje mažiesiems patiks garsus skleidžiantys, mirksintys, judantys, besisupantys ir ryškūs daiktai. Taip pat puikus laikas žaisti su skirtingų tekstūrų kamuoliukais, nes numetus jie nusiris toliausiai ir bus smagu juos stebėti. Tačiau kad ir kokie visi spalvingi ir skirtingi žaisliukai, geriausias “žaidimas” jiems šiuo periodu tas, kurį su juo žaidžia tėveliai.

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg