Kada kūdikį geriau suvystyti?

Kada kūdikį geriau suvystyti?

03. Mar 2017, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kūdikio vystymo pradžiamokslis po ilgos pertraukos ir vėl pristatomas jauniesiems tėvams, ruošiantis gimdymui ir mažylio auginimui besilaukiančiųjų kursuose. 

Šįkart kalbame apie tikrus vystyklus, į kuriuos kadaise mus vystė mūsų mamos.

Pasak akušerės, www.gandrolizdas.lt įkūrėjos Ievos Girdvainienės, kūdikių priežiūroje irgi vyrauja mados.

"Kai mus augino mūsų mamos, buvo madinga kūdikius vystyti, be to, sakoma - tai buvo naudinga. Vėliau atėjo laisvės/nepriklausomybės karta ir leido mažylių nevystyti, nes per laisvas rankas ir kojytes, t.y. per jusles jis pažįsta pasaulį. Tame yra tiesos, todėl dabar vystymas yra labilus - kiekvienam pagal poreikį ir norą. Jei kūdikis yra ramus ir jis ramiai pažįsta pasaulį, jo nevystome, bet jei jis dirglus ir jam reikia nusiraminimo, mes jį grąžiname į pirmapradę būseną - vystome, taip primindami, kad jis yra saugus", - pasakojo akušerė Ieva.

Vystymo metodai

Vystymui galite panaudoti tiesiog turimą jūsų švelnų ir minkštą audinį.

Yra keli vystymo būdai – vienas labiau tinkamas dar naujagimiui, kai vystomas visas mažylio kūnelis, ir dar paliekamas audeklo gabalėlis galvytei užkloti. O kiek ūgtelėjusiam kūdikiui, pvz.2-3 mėnesių, labiau priimtinas "pusinis" vystymo metodas, kai pakankamai stipriai suvystomos kojytės, rankytes paliekant laisvas.

Anot I.Girdvainienės, suvystytas kūdikis turi būti guldomas miegui ant nugaros, kaip skelbia saugaus miego taisyklės.

Iki kada galima kūdikį vystyti?

Kaip sako akušerė, amžiaus ribų nėra - mama pati pamato, iki kada paranku ir patogu mažylį vystyti. Žinoma, jam augant, pradedant sėstis ir pažinti pasaulį, vystyti nebebus patogu.

"Tol, kol jaučiate, kad mažyliui reikia nusiraminimo ir šilumos, galite drąsiai jį vystyti. Ir nepamirškite abiejų vystymo metodų, didesniems mažyliams pusinis vystymas bus patogesnis", - teigė pašnekovė.