Kada kūdikis išmoksta vartytis?

Kada kūdikis išmoksta vartytis?

02. Aug 2018, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kokio amžiaus mažylis jau moka apsiversti nuo nugaros ant pilvo? Kada išmoksta sėdėti? Pabandykime išsiaiškinti. 

Pasak specialistų, sėdėjimo procesas labai sudėtingas, todėl jam mažylis ima ruoštis nuo pat gimimo. Kiekvieną mėnesį jūsų šeimos gydytojas tam tikrais testais tikrina šį pasirengimą – stebi, kaip kūdikis laiko galvą gulėdamas ir sėdėjimo padėtyje.

7 mėnesių pats verčiasi nuo nugaros ant pilvo

Maždaug septynių mėnesių mažylis jau moka apsiversti nuo nugaros ant pilvo ir atvirkščiai, o svarbiausia, gulėdamas ant nugaros jis žaidžia su savo pėdutėmis. Tai pirmas sėdėjimas, tiesa, kol kas horizontalus.

Galima sakyti, kad mažylis sėdi tik tuomet, kai savarankiškai yra sėdėjimo padėtyje kelias minutes, išlaikydamas pusiausvyrą tiesia nugara be jokios pagalbos. Tai būdinga 7 – 12 mėnesių amžiaus vaikučiams.

Vaiko vystymasis labai individualus

Kiekvienas mažylis vystosi individualiai ir tikrai visko negalima įrėminti į taisykles. Vieni pirmiausia išmoksta sėdėti, o tik po to šliaužioti, kiti atvirkščiai (kalbu apie kūno padėtis, kurias mažylis savarankiškai išlaiko).

Tai priklauso nuo daugelio veiksnių, taip pat ir nuo kūdikio mokėjimo vieną padėtį pakeisti kita. Gal vienas mažylis mieliau guli ant pilvo, nuo kurio bus lengviau pasiremti „keturiomis“, o jei jis guli ant nugaros, tuomet įdomiau jam bus atsisėsti. Kaip bebūtų, sėdėjimo ir šliaužiojimo fazės yra šalia viena kitos.

Ar pamenate kada apsivertė jūsų mažylis? Pasidalinkite patirtimi!

20180801000600-36677.jpg