Kada kūdikis yra per storas?

Kada kūdikis yra per storas?

31. Aug 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Daugelis mamų pergyvena, kad jų vaikučiai priauga per mažai svorio, bet kartais būna visai atvirkščiai. Problema kyla ir dėl pirmaisiais mėnesiais per didelio svorio. Šia tema susijusio klausimo sulaukėme iš mamos Miglės:

"Laba diena,

Norėjau pasiteirauti, ar labai blogai jei 3 mėnesių kūdikis sveria 8kg 300g? Kas mėnesį priaugame po 1,5 kg. Maitinu tik savo pienu. Ar gali buti, kad persivalgo? Žindau pagal poreikį. Šeimos gydytoja siunčia pas endokrinologą tirtis, nes ji diagnozavo 2 laipsnio nutukimą. Ar gali kūdikis vėliau tiesiog išaugti? Labai neramamu. Gal ką patarsite?"

Į jos klausimą atsako "Taurakalnio sveikatos namų" www.sveikatos-namai.lt vaikų gydytoja Asta Rudžionienė:

"Šiuo atveju (kai kūdikui 3,5 mėn. ir sveria 8,300 kg) susirūpinti tikrai verta. Labai gerai, kad gydytoja siunčia konsultuotis pas specialistą endokrinologą – pasitikrinti nepakenks, bet nebūtinai tai yra kažkokia rimta liga. 

Kūdikio svorį reikia sekti. Maitinamas mamos pienu pirmojo pusmečio kūdikis per mėnesį turėtų priaugti 600-1000 g, kartais šiek tiek daugiau. Svorio augimui įtakos turi daug veiksnių – gimimo svoris, genetika (tėvų ir senelių kūno sudėjimas), mamos pieno kokybė, mamos sveikata, paties kūdikio sveikatos būklė. Gana dažnai svoris per daug auga tiesiog dėl per didelio maisto kiekio.

Kartais jaunoms mamytėms gali būti sunku suprasti, ar tikrai kūdikis verkia dėl to, kad išalko. Gali būti, kad kūdikis nerimsta, norėdamas pabūti šalia mamos, gal jo padidintas poreikis tiesiog čiulpti (čiulpimas yra mažam vaikui nusiraminimo veiksmas), gal jis būna neramus dėl kitų priežasčių, ir, davus krūtį, jis nusiramina. Gali būti, kad dėl tos priežasties jis gauna pieno daugiau, nei jo fiziologinis poreikis (kūdikis permaitinamas).  Taip atsiranda galimybė augti viršsvoriui.

Didesnio svorio kūdikiams yra sunkiau išmokti verstis, sėstis ir atlikti kitus pagal amžių būdingus veiksmus. Be to jiems ateityje yra didesnė tikimybė susirgti diabetu, ateroskleroze, širdies, sąnarių ir kt. ligomis. Todėl vaikutį prižiūrintis gydytojas visada patars saugotis viršsvorio nuo mažų dienų.Žmogaus riebalinės ląstelės (adipocitai) formuojasi ir dauginasi ankstyvoje vaikystėje (iki 7-10 metų). Vėliau jos tik didėja savo tūriu. Todėl svarbu, kad iš pat pradžių jų nepasigamintų per daug.

Mokslininkų nustatyta, kad tie vaikai, kurie ankstyvoje vaikystėje turi viršsvorio, dažniausiai ir suaugę turi didesnį svorį, o su juo, kaip žinia, ir įvairių ligų, susijusių su medžiagų apykaitos sutrikimais.

Dabartiniu metu pastebima, kad daugėja vaikučių, turinčių viršsvorį, todėl reikia būti atidiems saugant savo vaikų sveikatą."

Ekspertai

Asta Rudžionienė

Vaikų ligų gydytoja, "Taurakalnio sveikatos namai", www.sveikatos-namai.lt
Asta Rudžionienė in-vecaku-skola