Kada laikas atjunkyti vaiką nuo krūties?

Kada laikas atjunkyti vaiką nuo krūties?

02. Apr 2015, 11:20 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Šis klausimas iškyla ne vienai krūtimi maitinančiai mamytei. Žindymas yra puiku, tačiau vieną dieną reikia jo atsisakyti. Ar laukti, kol pats kūdikis tą padarys, ar tiesiog nutraukti maitinimą ir tiek?

Konsultuoja žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantė, mama Rasa Siudikienė:

Inicijuoti atjunkymą ir nutraukti žindymą pačiai mamai nereikėtų, vaikas pats turėtų atsisakyti žįsti. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja vaikus žindyti iki 2 metų ir ilgiau, jei vaikas vis dar nori žįsti. Toks atjunkymo scenarijus yra naudingas vaiko ir ypač mamos sveikatai.

Vyresni vaikai žinda retai, o jei atsisako krūties, krūtų būklės (užtvinkimas, pieno stazės, mastitas ir pan.) nepasireiškia. Jei mama pati inicijuoja atjunkymą ir retina žindymus, toks atjunkymo laikotarpis turi būti ilgas, ne savaitė ir ne mėnuo.

Jei vis tik mama pajunta krūtyse „tempimą“ ar pasireiškia kitos krūtų būklės, tai rodo jog atjunkymas vyksta per greitai, t.y. forsuojamas. Ilgas atjunkymo laikotarpis leidžia mamos organizmui persitvarkyti, palaipsniui mažinama laktacija, prisitaiko audiniai, paklojamas geras pagrindas sekančio vaiko žindymui.

Kada jūs atjunkėte savo mažylius?

Ekspertai

Rasa Siudikienė

Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantė
Rasa Siudikienė in-vecaku-skola
mama ingrida mama ingrida 03. Apr 2015, 09:21

Mano dukrytei jau pirmadieni bus du metukai tai mazdaug savaite kaip kruties nebeduodu.Aisku teko imtis gudrybiu,daryti papuka neskanu pipiriuku pagalba😀ir kazkaip visai lengvai ji jo atsisake.Sunu maitinau iki 1m9men.

02. Apr 2015, 22:48

Dukrytę maitinau iki 2 m.2 mėn., kol atsisakė pati su mano pastangom. Sūneliui 10 mėn., dar valgom mp ir panašu, kad valgysim ilgai. Dukrytę maitinau besilaukdama sūnelio ir dar abu kartu 6 mėn.

floryte floryte 02. Apr 2015, 16:31

Manajai dukrytei - 1,8 m. Jau norėčiau nustoti maitinti. Maitinu jau tik vieną kartą per parą. Bet ji nenori atsisakyti...Gal rasim kompromisą...😀

irmantaite irmantaite 02. Apr 2015, 12:34

Jau buvo metukai ir mėnuo.

lina_baj lina_baj 02. Apr 2015, 12:13

Maniškis pars atsijunkė, kai jam buvo 10 mėn, nes jau pilnai valgė visokį maistą, ir matyt to mamos pienuko jau nebereikėjo 😉

LePukuota LePukuota 02. Apr 2015, 11:52

Pries 2-aji gimtadieni 😉