Kada mažylis pasiruošęs atsisveikinti su čiulptuku?

14. Jun 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Atsisveikinimas su čiulptuku nėra lengvas. O atsisveikinti reikia. Todėl rubrikoje "Mamos žino viską" – apie tai, kada tinkamiausias laikas tai padaryti ir kodėl? Ir vienas žaismingas pasiūlymas – kaip tai padaryti gražiai.

Jokūbas pastaraisiais mėnesiais, pasak mamos Godos, čiulptuku naudojasi mažai, bet jam, o ir tėvams ramiau, kai šis daiktas visuomet po ranka. O kartais jų būna ir ne vienas. Kaip juokauja mama Goda, vienu metu namuose buvo net penki skirtingi čiulptukai arba, kaip mama vadina - "tutukai".

Žinoma, ūgtelėjęs mažylis pats labai aiškiai parodo tėveliams, kada jam reikia čiulptuko ir kokiems tikslams. Tačiau mėgavimasis čiulptuku nėra jau toks nekaltas įprotis. Ir puikiai žinome, jog jo vieną dieną teks atsisakyti.

Goda, Jokūbo mama, buvo įsitikinusi, kad čiulptuko sūneliui nebereikės tuomet, kai pradės vaikščioti, nes juk keista matyti bevaikščiojantį mažylį ir, anot pašnekovės, "dar turintį šį reikalą burnoje". Kadangi Jokūbas jau ėmė vaikščioti, tad mamai atrodo, jog pats metas čiulptuko atsisakyti.

Čiulptuko atisakymas – tikras iššūkis, o rimtam iššūkiui reikia rimtos motyvacijos.

Skubame su mama ir mažyliu pas „Mdenta“ gydytoją odontologę Neringą Dirsienę, kuri ėmė ir suskaičiavo septynis išdygusius Jokūbo dantukus, o pas gydytoją odontologą, pasirodo, reikėtų atskubėti išdygus pirmajam.

Pirmojo vizito pas odontologą metu tėveliams paaiškinama, kaip teisingai išvalyti mažylio pirmuosius dantukus, kaip pasirinkti tinkamą dantų pastą ir pirmąjį dantų šepetėlį, kaip dažnai juos valyti. Anot odontologės N.Dirsienės, tokiu būdu mažylis pratinamas prie svetimos aplinkos, susipažįsta su gydytoju.

Na ir galiausiai, gydytojas odontologas galės tiksliai įvertinti, kokią įtaką čiulptuko naudojimas daro jūsų mažylio dantukams, sąkandžiui.

"Geriausia nuo čiulptuko atpratinti iki devinto mėnesio, vėliausiai - iki metų. Tada čiulptuko žala yra mažiausia. Jei nespėjote to padaryti iki metukų, stenkitės kuo greičiau tai padaryti. Ir žinoma, stebėkite vaikučio dantukus, kaip auga, ar nelipa vienas ant kito, ar nedidėja tarpai tarp jų ir pan", - patarė gydytoja odontologė N.Dirsienė.

Norint išvengti visų šių nemalonių pasekmių, vis labiau populiarėja idėja auginti mažylį atsisakant čiupltukų. Tokiu atveju skausmingo atsisveikinimo su čiulptuku išvengiame savaime, na o kitu atveju reiktų pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, Godos mama sūnelio čiulptuką sugalvojo pririšti prie balionų ir kartu su sūneliu paleido į dangų, išdidžiai pamojavę jam "atia atia" :)

Dažniausia gyvenime atsisveikinimai yra liūdni ir sunkūs, bet gi būtent jie mums padovanoja garžesnį, o šiuo atveju - ir sveikesnį rytojų.