Kaip padėti mažyliui, kuriam pučia pilvuką: specialistės patarimai

Kaip padėti mažyliui, kuriam pučia pilvuką: specialistės patarimai

22. May 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Iš Dalios laiško redakcijai:

Mano mažylei labai pučia pilvuką, nerami, nemiega, duodu vaistukų, bet vis tiek nepadeda, geria mišinuką. Esame pakeitę ir vis tiek nieko nepadeda, masažuojame, rodo, viską darome. Patarkite.

Konsultuoja akušerė, Gandro lizdas įkūrėja Ieva Girdvainienė:

Kolikos — tai stiprus žarnyno skausmas, sukeltas dujų, kurios išpučia kūdikio pilvuką. Jis suriečia arba ištiesia ir įtempia kojeles, spiegia, o kartais pro jo išeinamąją angą išeina dujų. Daugeliui naujagimių iš viso būna tik keli tokie priepuoliai pirmaisiais 3 mėnesiais, bet kiti vaikai verkia kiekvieną vakarą.

Svarbiausia, tėvai turi suprasti, kad dujos — įprastas naujagimiams reiškinys, kad jos kūdikiui nepadaro žalos (atvirkščiai, gerai priaugantiems svorio vaikams dažniau pilvuką pučia dujos) ir kad iki 3 mėnesių ar anksčiau tai praeis be niekur nieko. Jeigu tėvai pajėgs ramiai klausytis kūdikio riksmo, tai pusė problemos jau išspręsta.

Labai dirgliems vaikams reikia ramaus gyvenimo būdo, tylaus kambario, švelnios ir santūrios priežiūros, patartina su jais negarsiai kalbėti, nesirodyti prie jų pašaliniams. Nežaiskite su tokiu kūdikiu triukšmingai, nekutenkite jo, nevaikščiokite su juo triukšmingose vietose. Kūdikiui, kuriam užeina kolikos, taip pat reikia glamonių, šypsenos, tėvų draugijos, kaip ir kitiems vaikams, bet su juo reikia ypač atsargiai elgtis.

Motina tokį kūdikį turi dažniau rodyti gydytojui, kuris gali paskirti raminančių vaistų. Tinkami vaistai nepakenks kūdikiui ir nepripratins prie raminančių priemonių, net jeigu jos bus vartojamos kelis mėnesius.

Jeigu nėra galimybės pasitarti su gydytoju, pamėginkite namų priemonę — čiulptuką. Pasirodo, jis labai padeda nurimti, tačiau kai kurie tėvai bei gydytojai nepataria duoti čiulptuką.

Kolikos susilpnėja, paguldžius kūdikį ant pilvo. Dar labiau jam palengvės, jei pasiguldysite jį pilvuku ant kelių ar šildytuvo ir glostysite jo nugarą. Šildytuvo temperatūra tikrinama vidine riešo puse. Jis neturi deginti jūsų odos. Prieš dėdamos ant kūdikio, apvyniokite šildytuvą vystyklu ar rankšluosčiu. Taip pat išbandykite įvairius preaparatus skirtus pilvo pūtimui.

Sauskelnės naujagimiams Huggies® Elite Soft - mūsų geriausia švelnios kūdikio odos priežiūra!

20180315155331-71157.jpg

Ekspertai

Ieva Girdvainienė

Akušerė, tėvystės mokyklos www.gandrolizdas.lt įkūrėja
Ieva Girdvainienė in-vecaku-skola
sraigiukas sraigiukas 08. Jun 2018, 09:31

O kaip dėl šiltos vonios? Ar ji nors kiek padėtų atsipalaiduot mažyliui skausmo metu?