Kodėl svarbu, kad mažylis verstųsi nuo nugaros ant pilvo ir atvirkščiai?

Kodėl svarbu, kad mažylis verstųsi nuo nugaros ant pilvo ir atvirkščiai?

23. Jan 2018, 09:17 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Renatos laiško:

Auginu 5,5 mėnesių sūnelį. Mane neramina tai, kad jis iki šiol pats, savarankiškai nesiverčia ant pilvuko ir nuo pilvuko ant nugarytės. Namuose mankštinamės  ir bandome jam padėti, tad su mūsų pagalba apsivertimas pavyksta, bet viskas tuo ir baigiasi. Pastebėjau, kad mažyliui nepatinka ir jis kažkaip nelabai mėgsta šį apsivertimo pratimą daryti. Taip pat paguldytas ant pilvelio, gana trumpai išguli atremtas ant dilbių, greitai pavargsta.

Kaip padrąsinti vaiką apsivertimui ant pilvuko? Ir iki kokio amžiaus yra normalu pradėti verstis? Sunerimau, nes jau tuoj šeši mėnesiukai, o pažangos nėra. Kada reikėtų sunerimti ir kreiptis pas specialistus? Sėstis ir keltis bando, šis pratimas labai patinka, tad susidomėjimas yra. Bet tikriausiai, kol vaikelis nesivarto ir nešliaužioja, sodinti jo dar negalima, reikia, kad sustiprėtų pilvukas ir nugarytė, taip? Mažylis dar kartais stipriai "maskatuoja" rankytėmis, gal tai gali būti padidėjęs raumenų tonusas? Ar tai turi įtakos apsivertimui ant pilvuko? 
 
Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Vitktorija Paltanavičiūtė:

Sveiki,

vartytis mažyliai patys pradeda maždaug 4-5 gyvenimo mėnesį. Iš pradžių apsiverčia ant šono, o netrukus apsiverčia ir ant pilvuko. Dažniausia vaikai apsiverčia nuo nugaros ant pilvo ir tik po to nuo pilvo ant nugaros.

Mažyliui svarbu pradėti vartytis, nes būtent motorinė raida yra pagrindas pažintinei ir protinei mažylio raidai.

Dėl vartymosi sunerimti reikėtų, jeigu mažylis nesivarto 6-7 mėnesių.

Rašėte, kad mažyliui sunku gulėti ant pilvuko, tai dažnai būna nesivartymo priežastimi - reikėtų atkreipti dėmsį, kaip mažasis laiko rankytes, paguldytas ant pilvelio. Dažnai vaikučiams sunku ir nemalonu gulėti ant pilvuko dėl padidėjusio raumenų tonuso pečių juostoje.

PRATIMAI:

Reikėtų paguldyti angeliuką ant pilvuko ir rankytes, parėmus dilbiais 90 laipsnių kampu, palaikyti - mažyliui tai gali nepatikti, tačiau tokioje pozicijoje reikėtų pagulėti bent 30 sekundžių ir tikrai ne kartą, bet bent 10 kartų per dieną.

Po to prilaikant rankytes reikėtų padėti mažyliui jas ištiesti ir pasilaikyti ant ištiestų rankyčių. Šiose padėtyse stiprėja liemens raumenys, kurie reikalingi vartymuisi, lavinasi pusiausvyra ir koordinacija, reikalinga sėdėjimui.

Taip pat kuo dažniau pati apverskite mažylį į vieną, po to į kitą pusę, vartant būtinai kalbinkite ir dominkite, kad jam atsirastų motyvacija tą daryti, nes kartais mažyliai turi jėgų, tačiau jiems trūkta motyvacijos :)

Sėdėjimas - prieš sodinant reikėtų sustiprinti liemens, apatinius nugaros ir pilvuko raumenis. Tai taip pat stiprina gulėjimas ant pilvo, ypatingai ištiestomis rankytėmis.

Rekomenduoju bent keletą kartų per dieną paskatinti mažylį apsiversti, paguldytą ant pilvuko pakalbinkite, kuo daugiau dominkite ir užimkite, tačiau skatindami mažylius nepamiršime, kad kiekvienas vaikas gimdamas kartu su savimi "atsineša" savo charakterį, judrumą ir individualią raidą.

Nelyginkime savo vaikų su draugių, kaimynių ar kitų pažįstamų vaikais. Visi vaikai skirtingi ir jie turi teisę tokiais būti. Kiekvienas vaikas vystosi vienoda eiga, tačiau įgūdžius išmoksta skirtingu laiku.

Sėkmės.

Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola