Kaip parinkti kūdikiui pieno mišinį, kad nepūstų pilvuko?

Kaip parinkti kūdikiui pieno mišinį, kad nepūstų pilvuko?

06. Feb 2018, 07:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Donatos laiško:

Sveiki, mažyliui 3 savaitės, jis labai prastai miega, per dieną nusnaudžia tik kelias valandas (po kiekvieno užmigimo nubunda po 15-20 min.) Suvalgo mišinuko 120 ml, kartais mažai būna... Truputį dar primaitinu 20 ml, bet miegas nesitvarko. Pavalgęs riečiasi, suprantu, kad skauda pilvuką, duodu espumisan lašiukų ir gerųjų bakterijų. Gal jam mišinukas nesotus? (valgo Tutteli 1). Kaip padėti dėl pilvuko? Ačiū.

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:

Pilvuko diegliukai yra tikrai dažnas simptomas, atsirandantis naujagimiams ir dažniausiai trunkantis 2-4 mėnesius, tačiau diegliukų trukmė gali kisti, t.y. trumpėti ar ilgėti. Kaip suprantu, pati nemaitinate mamos pienu (MP). Pirmiausiai patarčiau pakeisti pieno mišinį, kuris yra skirtas virškinimo sistemos sutrikimams, pilvuko pūtimo ir vidurių kietėjimo/užkietėjimo prevencijai, dažniausiai tai mišiniai pavadinti “Comfort”.

Kitas momentas - reguliarus maitinimas, maždaug kas 2-3 val, nepermaitinkite vaiko papildomai duodama dar po kelių minučių mišinio. Taip pat būtina vertikali vaiko padėtis, atsirūgimas. Nepamirškime ir švelnaus pilvuko masažo “pagal laikrodžio rodyklę” ir panešiokite mažylį jam gulint ant jūsų rankos.

Maitinimo buteliukas turi taip pat įtakos pilvuko diegliukų atsiradimui, tačiau dažniausiai žindukai jau gaminami su “anti-colic” sistema.

Svarbiausia, jog naujagimis  turi reguliariai šlapintis ir tuštintis. Dėl svorio prieaugio nesijaudinkite, dažniausiai nuvykę tėvai pirmam vizitui į kliniką nustemba, kad mažylis priauga daugiau nei 1-1.5 kg svorio.

Būkite kantri, viskas pradės gerėti palaipsniui. 

Sėkmės.

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola