Kaip šaldyti mamos pieną?

Kaip šaldyti mamos pieną?

03. Mar 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kartais būna ypatingų situacijų, kai mama negali pati pažindyti vaikučio ir tenka duoti nutraukto pieno. Kaip teisingai jo pririnkti ir laikyti? Žindymo konsultantės patarimai.

Konsultuoja žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ konsultantė, mama Daiva.

Kokiais būdais galima pririnkti pieno iš krūties?

Pieno galite pririnkti keliais būdais: nutraukdama pieną rankomis ar pientraukiu, pvz., ryte kai krūtys ypač pilnos, arba kai pastebite jog vaikas pilnai neištuštino krūties. Žindymo metu iš kitos krūties pienas irgi bėga, jį surinkti padės specialūs pieno surinkimo gaubtai. Ir pieno laikymo indai, ir pientraukis, jei pienuką trauksite juo, turi būti gerai išplauti, išskalauti ir išdžiovinti.

Kokiomis porcijomis laikyt nutrauktą pieną?

Žindymo konsultantė pataria, kad patogiau laikyti pieną mažomis porcijomis: „Laikykite pieną mažomis porcijomis, kad mažiau prarastumėt, jei liks nepanaudoto. Dauguma žindomų kūdikių suvalgo apie 60–120 ml pieno, kai imami maitinti alternatyviu būdu. Jei laikysite mamos pieną po 60 ml indeliuose ir siūlysite kūdikiui papildomai, jei jis dar alkanas, nereikės išpilti daug nepanaudoto pieno. Galima pasiruošti nedidelių pieno atsargų – po 30–60 ml nenumatytoms situacijoms. Toks mažas kiekis gali numalšinti alkį, kol vaikas bus pažindytas ar sutaupyti primaitinant po pagrindinės porcijos“ – pataria mama Daiva.

Kur geriausia laikyti mamos pieną?

Mamos pieną patogiausia laikyti specialiai tam skirtuose maišeliuose ar konteineriuose. Pasak žindymo konsultantės Daivos, viename konteineryje galima išsaugoti tos pačios dienos pieną, ištrauktą per kelis kartus. Tuo tarpu skirtingų dienų pieną laikykite skirtinguose konteineriuose/induose. Svarbu atminti, kad nereikia pripildyti indo pienu sklidinai. Šaldamas mamos pienas plečiasi, todėl  indelyje reiktų palikti tuščios vietos. „Sužymėkite konteinerius aiškiai. Geriausia tiktų vandeniui atsparus rašiklis. Užrašykite pilną datą: metus, mėnesį ir dieną“ – sako „Pradžių pradžios“ konsultantė.

Kodėl pasikeičia pieno išvaizda užšaldžius? 

Atvėsintas pienas, o taip pat, atšildytas sušaldytas pienas susisluoksniuoja, nes nėra homogenizuotas. Riebalai sukyla į paviršių ir atrodo tirščiau ir balčiau, nei apatinė pieno dalis. Prieš maitindama vaiką ištrauktu pienu, švelniai suplakite jį inde, kad riebalai vienodai pasiskirstytų. Stenkitės stipriai neplakti. Organizacijos „Pradžių pradžia“ konsultantė, mama Daiva sako: „ Mamos pieno spalva gali keistis. Priklausomai nuo mamos mitybos, jis gali atrodyti melsvas, gelsvas ar rusvas. Užšaldytas pienas, taip pat, gali įgyti specifinį kvapą. Pakitusi spalva ir kvapas, jei vaikas pieną geria, nėra priežastis jo nenaudoti“. 

Kokios yra pieno laikymo sąlygos?

Pienas gali būti laikomas kambario temperatūroje (iki + 25°C) apie 6-8 valandas. Šiltesnė aplinka gali nebebūti saugi laikyti pieną.  Mamos pienas šaldytuve (+ 4°C) gali būti laikomas iki 5 dienų. Kiek laikyti pieną šaldiklyje, lemia  jo tipas. Bet kuriuo atveju laikykite pieną šaldiklio gilumoje, nes ten yra šalčiau ir mažiau kintanti temperatūra. 

Ar žindymo metu turėjai savo pieno banką?