Kaip saugoti kūdikio odą nuo iššutimų ir paraudimų?

Kaip saugoti kūdikio odą nuo iššutimų ir paraudimų?

08. Jan 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Paraudimų ir įvairių nutrinimų turi praktiškai visi kūdikiai. Svarbiausia – laiku imtis reikiamų gydymo priemonių, pasirodžius pirmiesiems šutimo požymiams.

Užpakaliuko paraudimo priežastys

Pagrindinė paraudimų ir bet kokių šutimų priežastis – didelis drėgmės kiekis ant jautrios kūdikio odelės. Todėl kūdikio odelę tampa labai pažeidžiama. Be to, šlapimo druskos, išskiriančios amoniaką, dar labiau dirgina jautrią odą. Maža to, po sauskelnėmis yra labai menka oro cirkuliacija, nuolatinė užpakaliuko trintis su audiniu.

Liesdamasi su drėgnu vystyklo ar sauskelnių audiniu kūdikių odelė lengvai parausta. Paraudimai dažnai matomi kirkšnyse, kur labiausiai kaupiasi drėgmė, o raukšlytės trinasi viena į kitą.

Nežymus paraudimas nereikalauja specialios priežiūros. Užtenka apiprausti kūdikį po kiekvieno pasišlapinimo ir maitinimo, nusausinti drėgnas vietas, paraudusias vietas patepti specialiu tepaliuku ar tam skirta pudra, bei leisti užpakaliuko odelei šiek tiek prasivėdinti. Pasistenkite kurį laiką nenaudoti sauskelnių.

Kaip prižiūrėti ir gydyti?

Jei šutimas „rimtesnis“, paraudusias vietas reikėtų nuolat lengvai pavalyti ramunėlių nuovire suvilgytu vatos tamponėliu, po to nusausinti ir patepti specialiu apsauginiu, kūdikio odą gydančiu tepaliuku. Šią procedūrą reikėtų kartoti po kiekvieno sauskelnių pakeitimo. Teigiamas efektas turėtų būti matomas maždaug po 2 – 3 dienų.

Kūdikio odelės paraudimams ir nutrinimams gydyti dar naudojamos džiovintos vaistažolės: jonažolės, kraujažolės, medetkos, mėtos. Jas reikia sumaišyti vienodomis dalimis, susmulkinti iki miltelių pavidalo, sudėti į emaliuotą puodą, užpilti bet kokiu mėgstamu augaliniu aliejumi, kad ant žolelių susidarytų plonas jo sluoksnis.

Užvirti ir palikti ant silpnos ugnies maždaug 5 – 7 minutes. Šį žolelių viralą patartina palikti bent penkias valandas, atidžiai nukošti, nusunkti ir laikyti šaldytuve.

Profilaktika: 5 patarimai, kaip išvengti šutimų

  • Sauskelnes keiskite kas 2 – 4 valandas ir leiskite kūdikio odelei „pakvėpuoti“.

Naudokite kūdikiui sauskelnes tik nakčiai arba ruošiantis eiti į lauką. Nuimkite iškart, kai tik mažylis pabunda arba vos tik grįžote iš pasivaikščiojimo, nesvarbu, kad sauskelnės – beveik sausos.

Jei pastebėjote užpakaliuko ar kirkšnių odelės sudirginimą, prieš uždėdamos sauskelnes, patepkite kūdikio odą saugančiu kremuku. Gali būti, kad oda parausta dėl to, kad jai netinka sauskelnių audinys. Todėl pabandykite naudoti kitas sauskelnes.

  • Kūdikio vystyklus ir drabužėlius skalbkite tik kūdikiams skirtais milteliais arba muilu, gerai išskalaukite.

Tam, kad neliktų vaiko skalbiniuose muilo ar skalbimo miltelių likučių, papildomai juos išskalaukite vandenyje su actu (1 arbatinis šaukštelis acto/ 1 litras vandens).

  • Jei vaiko užpakaliukui nuvalyti naudojate drėgnas servetėles, stebėkite, ar ne jos dirgina odelę.

Jei taip, tuomet jas pakeiskite kito gamintojo servetėlėmis arba dažniau kūdikį apiplaukite švariu vandeniu.

  • Stebėkite, kad kūdikio odelė visuomet būtų sausa.
  • Jei maitinate krūtimi, atidžiai sekite tai, ką valgote, o jei jau duodate mažyliui papildomo maistelio, naujus maisto produktus į jo racioną įveskite pamažu.

08. Jan 2015, 13:20

Sveikos mielos mamytes.Noriu Jusu paklausti, kaip ir kokiais budais rupinates vaikuciu ateitimi?