Kaip sumažinti baimę dėl staigios kūdikio mirties sindromo?

Kaip sumažinti baimę dėl staigios kūdikio mirties sindromo?

07. Nov 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Prisipažinkite, kad ne kartą dieną ar naktį tyliai ėjote prie naujagimio ir klausėte ar net tikrinote pirštu ar jis kvėpuoja. Kelios valandos ramaus miego, o mamas jau graužia nerimas ar viskas gerai? Ar tai normalu? Ir kada išties verta susirūpinti?

Kai kuriems tėvams, pavyzdžiui jeigu vaikutis gimė per anksti, serga miego apnėja ar turi kitų sutrikimų net ir rekomenduojama sekti vaiko kvėpavimą kurį laiką. Jeigu kūdikis sveikas, jo kvėpavimą greičiausiai tikrinate dėl staigios kūdikių mirties sindromo (SKMS) baimės.

Reikia prisiminti, kad kūdikiai kvėpuoja įvairiai - kartais tyliai ir giliai, o kartais - aktyviai ir garsiai. Žinoma, mažyliui augant jūsų baimės sumažės, bet tikrai nieko gėdingo eiti prie lovytės patikrinti jo kvėpavimo. 

Kaip sumažinti baimę dėl SKMS?

SKMS - tai staigi kūdikio mirtis miegant, o jos priežastis nerandama atlikus tyrimus. Yra keletas prevencinių patarimų, bet tikrosios priežastys, kodėl kūdikis nepabunda - iki šiol nežimos. 

Nerimą dažniausiai sukelia informacijos trūkumas. 90% SKMS atvejų būna vaikams nuo 0 iki 6 mėnesių amžiaus, nors rizika išlieka iki pirmojo gimtadienio. Dabar jau žinoma keletas priežasčių, kurios padeda išvengti SKMS. 

Viena jų - kūdikio guldymas ant nugaros. Žinoma, mažylis gali būti ant pilvo, kai būdrauja, bet ilgesniam miegui guldykite jį ant nugaros.  Apie tai įspėkite visus, kurie prižiūri jūsų kūdikį.

Šeimos narių rūkymas taip pat padidina SKMS riziką, todėl nedarykite to namų aplinkoje. Rūkymas nėštumo ar žindymo laikotarpiu taip pat vienas iš rizikos veiksnių. 

Nenaudokite pagalvių, išimkite žaislus iš kūdikio lovelės - tai vieta miegoti, o ne žaisti. Prieš miegą išvėdinkite kambarį. Venkite kūdikio perkaitimo, todėl naudokite tokį užklotą, koks tinka tam metų laikui.

Puiki idėja savo baimes sumažinti - išmokti kūdikio gaivinimo judesių. Apsilankykite pas gydytoją ar pirmosios pagalbos kursuose - kūdikiai gaivinami šiek tiek kitaip nei suaugusieji. Be to, ši informacija visad pravers, jeigu mažylis užsprings. 

Kada susirūpinti?

Daugelis kūdikių kvėpuoja nereguliariai, todėl nereikia dėl to labai jaudintis. Taip pat miegodami pirmuosius mėnesius mažyliai atsidūsta. Jeigu kojytės ar pirštų galiukai šiek tiek pabalę, nėra ko jaudintis, bet būtina susirūpinti jeigu mėlsta veidas, lūpos, liežuvis ar kitos kūno dalys. 

Jeigu norite įsitikinti ar kūdikis normaliai kvėpuoja, tiesiog švelniai palieskite jį ir jis "atsakys" jums į tai. Jeigu ne - patrinkite nugarą ar kojytes. Jeigu vis dar jokio ženklo, gali būti miego apnėja. Kuo skubiau skambinkite 112. 

Jeigu taip nutiko ir žinote gaivinimo procedūrą - pradėkite daryti arba pakvieskite kas tai moka. Jeigu esate viena - pirmiausia gaivinkite dvi minutes, tuomet kvieskite pagalbą ir vėl tęskite pirmąją pagalbą. 

Kvieskite pagalbą, jeigu:

  • kūdikis nekvėpuoja 20 sekundžių ir daugiau
  • tampa suglebęs arba nepajudinamai įsitempęs
  • mėlynuoja, balą arba tampa raudonas
  • užspringsta, nesustojamai žagsi, trūkčioja