Kaip suprasti, ar kūdikis sotus, o gal neužtenka tik mamos pieno?

Kaip suprasti, ar kūdikis sotus, o gal neužtenka tik mamos pieno?

08. May 2018, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Iš Eimantės laiško:

Sveiki! Mūsų mažylei 1 savaitė ir 4 dienos, gimė 3865 g, bet gulėdamos ligoninėj mažylė numetė 300g svorio, ligoninėj primaitindavau mišinuku, grįusios namo atsirado pienelis,  prieš keletą dienų svėrė 3910 g, tačiau šiandien tik 3,3 kg. Kaip man suprasti, jog mažylė pakankamai pavalgo mano pienuko? Gal aš blogai įduodu savo krūtį? Kaip suprasti, jog mažylė gauna iš manęs ne tik pradinio pienelio? Šiandien mažytė labai gausiai atpylė, manau, ji apsivėmė, o dėl šlapinimosi negaliu pasakyti, kiek kartu šlapinasi per dieną, nes kiekvieną kartą, kai keičiu sauskelnes, būna išmatos, mažylė tuštinasi ir skystai, astebėjau kaip ir žalios išmatos buvo. Padėkite, prašau!

Konsultuoja šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė (www.tarandesklinika.lt):

Kai tik mažyliai gimsta, Lietuvoje išleidus iš stacionaro prisiregistruojame į sveikatos įstaigą mažylio augimo sekimui. Atvykęs gydytojas pas Jus į namus mažylį apžiūri, įvertina būklę, maitinimą, apliką ir nuo tos akimirkos Jūs ir atvykęs gydytas turite ryšį, t.y. gydytojas geriausiai (asmeniškai) gali patarti.

Taigi, kaip suprasti, kad mažylis alkanas? Mažylis pradeda būti kiek neramesnis, gali pradėti čiulpti savo pirštukus ar aplink pasiekiamus daiktus, na, o jei mama nepastebi pirmųjų siunčiamų ženklų - nesupranta, kada “paleidžia” efektyviausią ginklą – verkimą.

Mamai nėštumo metu krūtys “ruošiasi” maitinimui, jos didėja, didėja ir talpa mamos pienukui. Prisipildžius krūtims juntamas krūtų pilnumo-tempimo jausmas. Taigi, žindydamos mamos jaučia tempimo pojūčio sumažėjimą. Pasitelkite laikrodį, žindykite ~15-20 min iš kiekvienos krūties. Žinoma, rekomenduojama žindyti mažylį kas 2-3 val, nakties metu ir iki 4-5 val (esant geram svorio prieaugiui). Na ir kad nereiktų spėlioti, kiek to pienelio yra, galima jį nusitraukti su pientraukiu.

Mažyliai dažniausiai tuštinasi ir šlapinasi pavalgę, gali tuštintis po kiekvieno valgymo, tai yra geras ženklas.

Labai linkiu Jums atrasti ryšį su savo šeimos gydytoju.

Sėkmės.

Patiems mažiausiems - švelniausios sauskelnės Huggies® Elite Soft

20171115135509-20598.jpg


Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola