Kaip taisyklingai žindyti: Video patarimai

13. Dec 2018, 09:58 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip taisyklingai žindyti, kad būtų patogu ir vaikui, ir mamai? Tai dažnas klausimas, kamuojantis ne vieną pirmagimio susilaukusią mamą. 

Kaip sako žindymo konsultantė, akušerė Ieva Girdvainienė, pirmiausia labai svarbi žindymo padėtis, kaip jūs sėdite. Teisingai sėdėti labai svarbu, kad stuburas būtų atsilošęs, o kojos padėtos ant kieto pagrindo. Tėčiai gali būti puikūs pagalbininkai, ypač žindymo pradžioje - kol mama patogiai įsitaiso, tėtis atneša naujagimį ir vėliau gali atnešti žindyvei stiklinę vandens.

Kol kūdikėlis dar labai mažas, maitinimą palengvina žindymo pagalvė.

20171212163200-35607.jpg

Taisyklė Nr.1 žindant – vaikučio ir mamos kontaktas pilvas į pilvą. Akušerė pataria: "svarbu, kad nebūtų vaikučiui per karšta, neprirenkite jo per daug, nes žindymas - tikrai nelengvas darbas mamai ir mažyliui".

Krūtį galima šiek tiek pastimuliuoti, kad mažylis užuostų pirmuosius pieno lašelius ir pats ieškotų krūties. Taip pat specialistė patarė intuityviai pakutenti kūdikio paausiuką: "Tai darome, kai mažylis žinda su pertraukomis ir kai norisi paaktyvinti žindymo refleksą, tuomet pastebime, kaip mažylis tarsi pabunda ir toliau gražiai žinda lyg paspaudus mygtuką".

20171212163542-31470.jpg

Kaip dažnai maitinti?

Pasak akušerės Ievos, kūdikį maitinate pagal poreikį, kai vaikas savaime paleidžia spenelį. Bet jei matote, kad daugiau snaudimo nei žindymo, galime padėti paleisti spenelį, mažuoju piršteliu įvedant į vaiko lūpų kamputį.

Kol mama ruošiasi išmokti dar vieną žindymo pozą, Ana Mėja trumpam grįžta pas tėtį. Sėdima kamuolio poza naudojama žindant dvynius arba tada, kai reikia "gelbėti" krūtį.

"Šita poza nėra įprasta, daugiau ji nanudojama tuomet, jei rekia pagalbos jums, o ne mažylei. Ji dar tinka, kai auginame dvynukus ir prireikia žindyti vienu metu, tuomet vieną kūdikį priglaudžiame prie vienos krūties, kitą - prie kitos", - patarė I.Girdvainienė.

Teisingas krūties apžiojimas

Teisingas krūties apžiojimas toks, kai vaiko nosytė yra ties viršutiniu pigmentiniu laukeliu, o smakriukas ties apatiniu, abi lūpos išžiotos. Ir girdime rijimo garsus.

Kai mažylis jau didesnis ir jį reikia pamaitinti svečiuose, žindymo pagalvę puikiausiai gali atstoti mamos alkūnė. Ši poza vadinama Madonos arba lopšio. Tai viena patogiausių ir universaliausių žindymo pozų.

20171212165012-72299.jpg

Labai dažnai mamos bijo, kad žindant vaiko nosytė remiasi į krūtį, todėl jam neva gali prirūkti oro. Tačiau akušerė skuba nuraminti - tai normalu ir gamta taip sukūrė, kad per abi nosies šnerves mažylis kuo lengviausiai kvėpuoja.

Kas yra pieno laktostazė?

Kitaip dar vadinamas pieno sąstovis - grėsmė jūsų krūčiai. Karščiavimas ir skausminga krūtis rodo, kad jums skubiai reikia pasikonsultuoti su gydytoju.

20171212170016-94661.jpg

Kad pieno būtų sočiai, pirmas 2-3 savaites akušerė pataria kūdikį glausti kaskart maitinant prie abiejų krūtų. Trečią savaitę jau reiktų žindyti ritmingai: vienas maitinimas –viena krūtis. Maitinimas turėtų trukti 20 kokybiškų minučių

O kokybiškas žindymas toks, kai mažylis nuolat žinda ir jūs girdite pieno rijimo garsą. Be abejo, pilnos sauskelnės - požymis, kad žindymo sistema tikrai veikia :)

Jeigu vidury matinimo krūtį mažylis paleidžia, tai gali būti ženklas, kad nori atsirūgti. Galima padaryti pertrauką, panešioti ir, jeigu dar neramus, tęsti maitinimą iš tos pačios krūties.

Žindymas naktį

Kaip sako akušerė, labai svarbu, kad mama pasirinktų teisingą padėtį sau. Naktį mama maitina atsigulusi ant vieno šono ir kūdikis glaudžiamas prie tos krūties, kuri yra arčiau pagalvės. Dėmesio - kūdikis turėtų gulėti ne ant nugaros, o ant šoniuko. Žindymo taisyklė kaip ir sėdint – pilvas į pilvą.

20171212170956-15948.jpg

Žindydama mama, ypatingai naktį, turi jaustis patogiai. Ieva primena, kad pienas gaminasi galvoje, todėl palikite baimes ir nerimą nuošaly, nes mažyliui dabar labiausiai reikalinga rami ir savimi pasitikinti mama.

Sauskelnės naujagimiams Huggies® Elite Soft - mūsų geriausia švelnios kūdikio odos priežiūra!