Kaip teisingai nusitraukti pieną: konsultuoja specialistė

Kaip teisingai nusitraukti pieną: konsultuoja specialistė

27. Oct 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų žindymo, mažylių mitybos, priežiūros klausimais - rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt 

Iš mamos Živilės laiško:

Esu jauna mama, auginu 7savaičių mažylį ir maitinu pati. Man reikės palikti mažylį porai valandų tėčiui ir neramu, kad mano kūdikėlis gali išalkti. Galvoju.. nusitraukt šiek tiek pienelio. Gal galit pasakyti, kaip tai daryti? Po kiekvieno maitinimo kažkiek nusitraukt? Ir kur laikyti? Kiek laiko jis gali gulėt šaldytuve? Ar galiu jau dabar pradėt nusitraukinėti, nors šeštadienį tik reikės mums pienelio? Dėkoju už atsakymą...
 
Konsultuoja "Gandro lizdas" įkūrėja, akušerė Ieva Girdvainienė:

Kadangi kiekvienos moters organizmas yra individualus, nežinia, kaip jūsų kūnas reaguos į pieno ištraukimą (kai kurioms mamoms pienas atleidžiamas gausiai, kitoms - tik iš dalies, daliai – išvis nepavyksta išsitraukti), tad pagrindinė taisyklė: traukti pieną maždaug tokiais pačiais intervalais, kaip ir būtų žindęs vaikelis, vieno ištraukimo metu traukti tol, kol traukiasi. Pradėkite po žindymo vieną dieną prieš.

Svarbiausia – atsipalaiduoti, patogiai įsitaisyti. Būtinai nusiplaukite rankas prieš ištraukdamos pieną rankomis ar pientraukiu. Pieno surinkimui ar nutraukimui naudokite indus, kurie buvo išplauti karštu vandeniu su plovimo priemone ir išskalauti. Jeigu įmanoma, galima plauti indaplovėje karštesniu vandeniu. Jeigu neturite indaplovės, virinkite arba prieš naudojimą pripilkite verdančio vandens, palaikykite kelias minutes ir išpilkite.

Kaip šaldyti pieną?

Šaldykite nedidelėmis porcijomis, kad kuo mažiau pieno reikėtų išmesti. Prasminga šaldyti 60-120 ml porcijas. Kai kūdikis suvalgo 60 ml ir nori dar, galite jam dar pasiūlyti kitą nedidelę porciją ir nereikės išpilti neišgerto pieno. Mažos, 30-60 ml porcijos, gali būti naudingos netikėtose situacijose.

Truputis atšildyto pienelio žindomam kūdikiui padės sulaukti grįžtančios mamos. Galite šaldyti kelių nutraukimų pieną viename inde. Naujai ištrauktą pieną atšaldykite šaldytuve ir sumaišykite su anksčiau ištrauktu pienu, kad gautumėte norimo dydžio porciją.

Kiekvienos dienos pieną šaldykite atskiruose induose.Kambario temperatūroje (iki 25 C) galima laikyti 6 – 8 val. Aukštesnėje temperatūroje (daugiau kaip 25 C) nėra saugu laikyti mamos pieną. Indą uždenkite ir laikykite kiek galima vėsiau. Galite sudrėkinti rankšluostį šaltu vandeniu ir uždegti indą su pienu, taip sukurdami vėsesnes laikymo sąlygas.

 Sėkmės.