Kaip tinkamai prižiūrėti naujagimio drabužėlius?

Kaip tinkamai prižiūrėti naujagimio drabužėlius?

24. Oct 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kokiais drabužėliais rengti naujagimį? Kaip juos prižiūrėti? Tik nemanykite, kad šie klausimai „ne pirmo svarbumo“. Jie dar ir kokie svarbūs!

Konsultuoja Baltijos Amerikos klinikos akušerė Rasa Dubinkienė.

Tėvams kyla daug klausimų

Kai už lango oras įkaista iki +25 ir daugiau laipsnių šilumos, kaip rengti naujagimį ar išvis jį rengti? Iš tiesų, kyla klausimas, ar rengti vaikutį šilčiau (juk visi žinome, kad jo termoreguliacinė sistema nebrandi), ar vėsiau, taip, kaip ir patys vaikščiojame karštomis dienomis. 

Tai iš tiesų svarbūs klausimai ką tik tėvais tapusioms šeimoms. Kiti tėvams rūpintys klausimai – ar verta skalbti iš parduotuvės parsineštą naują rūbelį? O kaip elgtis su rūbeliais, kuriuos atiduoda draugė?

Kaip sako medikai, tinkama naujagimio higiena ir tinkamas rūbelių paruošimas yra labai svarbus jo imuniteto formavimuisi.

„Naminiais“ rūbeliais – jau gimdymo namuose

Kaip sako patyrusi akušerė Rasa Dubinkienė, kiekvienas gimdymo stacionaras turi pasiruošęs naujagimiams rūbelių, todėl jeigu gimdymas prasideda netikėtai, pavyzdžiui, per anksti, arba mama dėl kitų priežasčių nespėjo pasiruošti gimdymo kraitelio, ji gali būti rami – jos naujagimis bus aprūpintais švariais rūbeliais. Tačiau jei mama iš anksto susikrovė krepšelį ir jame pasiruošė rūbelių naujagimiui, jais, „naminiais“, gali rengti nuo pirmos dienos.

Kiek rūbelių reikia turėti gimdymo namuose?

„Mamyčių klubui“ akušerė Rasa Dubinkienė sakė, kad vaikelis perrengiamas kiekvieną dieną, tad kiekvienai gulėjimo stacionare dienai reikia pasiimti po komplektėlį – tai kepuraitė, apatiniai rūbeliai, kelnaitės, švarkelis, kojinytės. Akušerė: „Patarčiau pasiimti atsarginių rūbelių, nes vaikutis gali atpilti, arba kartais tėveliai netobulai uždeda sauskelnės, ir atsitinka „bėda“.

Skalbti privaloma!

Naujagimiui rūbelius skalbti privaloma! „Kur jūs bepirktumėte rūbelius - brangiausiose parduotuvėse ar gautumėte jų iš brolių, seserų, visus juos reikia išplauti ir išlyginti“ – pataria patyrusi akušerė Rasa Dubinkienė. Pasak jos, skalbti vaikučių rūbelius reikia su vaikų rūbeliams skalbti skirtomis priemonėmis.

Kiti patarimai:

- Gerai praskalauk naujagimio rūbelius, jei reikia – ir kelis kartus.

- Skalbk naujagimio rūbus atskirai nuo kitų šeimos narių rūbų.

- Jeigu naudoji daugkartinius vystyklus, skalbk juos atskirai nuo kitų rūbelių.

- Rinkis kūdikių ir vaikų rūbelių skalbimui skirtas priemones.

- Atidžiai skaityk jų instrukcijas, kiek miltelių ar skysčio reikia pilti, neperdozuok!

Kaip Tu prižiūrėjai naujagimio rūbelius?