Kaip tuštinasi mišinuką valgantis naujagimis?

Kaip tuštinasi mišinuką valgantis naujagimis?

08. Sep 2014, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kokios išmatos yra normalios vaikučiui, kuris maitinamas mišinuku? 

Pasak gydytojos Irenos Putninios, tėvus dažnai kankina klausimas, ar normalios kūdikio išmatos. Faktiškai nėra nustatyta, kokios jos yra normalios. Kiekvienam mažyliui yra individualiai ir tėvai, pažinę geriau savo kūdikį, pamažu ima suprasti, kaip ir kiek dažnai tuštinasi mažylis.

Pirmosios naujagimio išmatos būna tamsios substancijos, vadinamos mekonijumi. Kai mekonijus pasišalina, mišinuku maitinamas kūdikis pradeda tuštintis tamsiai žaliomis išmatomis, rudomis arba žalsvomis. Jei fekalijose nėra kraujingų gleivių, bet kokia išmatų spalva laikoma normalia.

Vaikučių, maitinamų pieno mišinukais, išmatos visuomet būna kietesnės nei motinos pienu maitinamų mažylių. Jei konsistencija kietesnė už arachisų kremo konsistenciją, tuomet jau galima kalbėti apie vidurių užkietėjimą. Tokiu atveju pravers gydytojo konsultacija.

Jei mažyliui dar nėra keturių mėnesių, be mediko konsultacijos nereikia jam duoti nieko daugiau nei pieno mišinuko arba motinos pieno. Keturių mėnesių kūdikiui jau galima duoti vandens, jei tėvai mano, kad vaikas turštinasi kietai. Ir būtinai pasitarkite su pediatru, kad kuo greičiau išspręstumėte šią problemą.

Svarbu: pirmąjį mėnesį kūdikis tuštinasi dažniau nei 2-3 mėnesių amžiaus. Ir tai visiškai normalu. Tėvams nereikėtų jaudintis, kad jis tuštinasi vis rečiau, nerimauti reikėtų pradėti, jei išmatos kietos ir sukelia skausmą mažyliui.

Maždaug nuo 4-6 mėnesio, kai mažylis supažindinamas su kietu maistu, būkite pasiruošę, kad ir išmatos pasikeis: spalva, konsistencija, prikausomai nuo to, ką jis valgė.