Kaip valyti kūdikiams ausytes?

Kaip valyti kūdikiams ausytes?

15. Jul 2014, 10:09 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Rytinių procedūrų metu nori nenori teks pavalyti naujagimio ausytes, ypač po maudynių, nors ši procedūra mažyliui - ne iš maloniųjų. Kuo geriau ausytes valyti?

 Ar valyti kūdikiui ausytes specialiais vatos pagaliukais, ar tiesiog susukta vata, ar apskritai nevalyti, nes sakoma, jog jos savaime apsivalo? Apie tai svarsto ne viena mama. O mes iškart teiraujamės specialistės!

Pasak šeimos gydytojos Laimos Bulikaitės, kūdikiai praktiškai apsivalo patys, savaime išsivalo ausytės ir nosytė, tad specialiais krapštukais jų valyti nereikia. 

"Žinoma, po maudynių reikėtų nusausinti ausytes – susukus vatos gabaliuką tarp pirštų, sukamaisiais judesiais negiliai įkišti tiek į nosytę, tiek į ausytę ir pavalyti. Bet jokiu būdu nenaudokite suaugusiems skirtų ausų krapštukų. Jie sustums ausies sekretą toliau į landos galą, be to, didesnė traumos tikimybė valant ausų krapštukais", - paaiškino gydytoja.

Maudynių metu neretai baiminamės sušlapinti vaikučio ausytes. Tačiau juk kūdikis vandenyje buvo visus devynis nėštumo mėnesius ir jo ausytėms vandenyje nieko nenutiko.

Visgi, kaip patarė gydytoja, reikėtų bent minimaliai išsausinti vaikučio ausytes po maudynių:

"Vaisiaus vandenys kitaip veikia ausytes nei paprastas vandentiekio vanduo. Jis po maudynių gali užsilikti ausyčių landose, o jei netyčia skersvėjis pagautų, tuomet ausytes perpūstų. Tad vatos gabaliuku išsausinkite ausytes, bet jokiu būdu ne krapštuku".

Ekspertai

Laima Bulikaitė

Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja
Laima Bulikaitė in-vecaku-skola