Kaip vystosi regėjimas nuo gimimo iki 1 metų?

Kaip vystosi regėjimas nuo gimimo iki 1 metų?

05. Jan 2018, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmaisiais gyvenimo metais regėjimas vystosi labai greitai. Fiziologiškai naujagimio akys mato gerai, tačiau daiktai yra išsilieję, nes smegenys nėra pasiruošusios apdoroto didelio kiekio vaizdinės informacijos. 

Sužinokite, kaip akys įtakoja vaiko vystymosi raidą, juk vaikas kiekvieną mėnesį gali apdoroti vis daugiau vaizdinės informacijos. 

20150228090446-77931.jpg

Veidas prie veido

Naujagimiai gali matyti nuo pat gimimo, bet jie nemato taip kaip mes. Naujagimiai gali matyti ryškią šviesą, dideles formas ir veidus (jei jie pakankamai arti!)

Pirmąjį mėnesį mažylis gali sufokusuoti žvilgsnį ne toliau kaip 20-30 cm atstumu – kaip tik tiek, kiek nutolęs jūsų veidas jį laikant rankose. Pradžioje naujagimis gal ir nekoncentruos žvilgsnio, bet kai tik ilgiau laiko nemiegos dieną, jo regos laukas plėsis.

Todėl jūsų veidas yra pats nuostabiausias dalykas vaiko pasaulyje. Prisiglauskite mažylį arčiau, kad jis galėtų gerai įsižiūrėti į jus.

Sukurkite kontrastus

Vieno mėnesio mažylis mato spalvas, tačiau negalia atskirti atspalvių ar skirtumo tarp raudonos ir žalios spalvų. Šio amžiaus vaikai mėgsta žiūrėti į paprastas didelio kontrasto struktūras kaip pavyzdžiui juodai-baltus žaislus ar prie lovytės pakabintą karuselę.

20150228090504-86060.jpg

Akių kontaktas

Vaikas augdamas labai mėgsta bendrauti. Nesigėdykite, jūsų darbas yra dainuoti, šypsotis ir kalbėtis su mažyliu. Žiūrėjimas vienas kitam  į akis gali padėti sukurti emocinį judviejų ryšį.

Tai taip pat ir naujagimio mokymosi aplinka: stebėdamas jūsų veido emocijas ir išraiškas jis mokosi kaip jas atskirti kitų veiduose. 

Pirmosios spalvos

20150228090534-76730.jpg

Dauguma mažylių po 3 - 4 mėnesių išauga iš miglos aptraukto pasaulio kur viską ką galėdavo matyti iš didesnio atstumo buvo tik dideli objektai.

Greičiausiai jūsų mažylis gali sufokusuoti žvilgsnį į mažesnius daiktus ir mėgautis jų formomis bei struktūra. Jis lengviau gali atskirti spalvas, tačiau pirmosios spalvos yra labiausiai patrauklios. Keturių mėnesių mažylio akys dirba sinchronizuotai, todėl jis pradeda suvokti objektų gylį.

Dabar vaikas gali atkreipti dėmesį į spalvotą karuselę virš lovos – tai puikus stimuliatorius regos vystymuisi. Matydamas įdomius daiktus vaikas pradeda juos siekti, tai padeda tobulinti akių-rankų koordinaciją.

Veidrodėli, veidrodėli,

 20150228090601-65807.jpg

Kai naujagimiui sueina 4 mėnesiai, veidrodis gali tapti geriausiu jo draugu. Iš pradžių jis nesupras, jog veidrodyje matomas žmogus – jis pats, tačiau vėliau jis tai išsiaiškins. Tuo tarpu atspindys vis keičiasi, judėjimas atitinkamai jo pačio judesiams.

Tiks bet kuris veidrodis, tačiau jūs galite sumontuoti veidrodėlį prie vaiko lovytės, lopšiuko ar vystymo stalo. Parduotuvėse rasite daugybę veidrodėlių skirtų būtent šiam tikslui.

"Ku-ku"

Penkių mėnesių mažylio regos laukas stipriai patobulėja. Jei paslėpsite daiktą ir paliksite matomą tik jo dalį, didelė tikimybė, jog mažylis galės jį parodyti. Pabandykite paslėpti jo mėgstamą meškiuką. Padėkite jį kampe ar ant spintelės. Mažylis bus laimingas kai jį suras. Taip pat nepamirškite seno gero žaidimo, kur paslėpus savo akis ir atidengus jas sakama "Ku-ku".

Pažįstami veidai

 20150228090751-11799.jpg

Dar viena tema bendraujant su mažyliu ir būdas tobulinti regėjimą – kartu žiūrėti šeimos nuotraukas. Iš pradžių galite parodyti ir įvardinti žmones nuotraukose. Vėliau mažylis pradės atpažinti ir prisiminti žmonių veidus nuotraukose ir juos įvardinti. Galima įsigyti smagų vaikišką nuotraukų albumą, kurį įgarsinsite - įdedate senelio nuotrauką ir paprašote senelio įrašyti pasisveikinimą su mažyliu. 

Naujas nuotykis

Vaikui regėjimą stimuliuoja ir naujų vietų pamatymas. Išsiruoškite į parką, mišką ar paplūdimį. 

Jūsų kelionė neturi būtų tolima ar egzotinė. Tiks bet kuri vieta, kur jis nėra buvęs anksčiau, net jei tai tiesiog „už kito kampo“. Parodykite objektus, pavyzdžiui konkorežius, kriaulytes, uolas, lėktuvus, traukinius, gėles, šunis, aukštus pastatus, laiptus, lapus... vaikui visa tai nauja ir įdomu. Parodykite daiktus kurių jis nėra matęs anksčiau ir pasakykite kaip jie vadinasi. Apibūdinkite matomo objekto spalvas.

Vaikiškos knygos

20150228090900-90439.jpg

Pabandykite patraukti vaiko akių dėmesį ryškiomis kieto kartono knygomis. Jos statomos ant stalo, todėl vaiko pirštukai gali perversti puslapius ir net padūkę vaikai nesuplėšys storų puslapių.

Jūsų kūdikis gali turėti konkrečius pageidavimus. Išbandykite skirtingas knygas ir pamatysite, kas jam patinka. Jei gyvenate netoli bibliotekos jūs galite tai nesunkiai patikrinti. Reikėtų turėti keletą mėgstamiausių, o kitas keisti su skolinantis iš bibliotekos ar draugų.

Regėjimas vienerių

Vienerių mažylio regėjimas pasidaro panašus į suaugusiojo.

Žinoma, jūsų vaikas dar negali interpretuoti vaizdinės informacijos taip kaip suaugusieji, tačiau akys yra fiziškai pasirengusios priimti viską. Vaikui augant patirtis, mokymasis, socialiniai įgūdžiai, emocinis, intelektualinis ir fizinis ugdymas padarys likusį darbą.