Kaip žinoti ar užtenka mamos pieno kūdikiui?

Kaip žinoti ar užtenka mamos pieno kūdikiui?

09. Mar 2015, 09:24 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kūdikius krūtimi maitinančios mamos, jei turite klausimų žindymo tema - rašykite redakcijos e-paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt ir žindymo specialistai būtinai atsakys. Pasidalinkite ir savo patirtimi. 

JOVITA:

Laba diena, labai noriu paklausti, ar gali būti, kad turiu mažai pieno. Mano sūneliui jau 10 parų. Šiandien daktarė pasvėrė ir jis per savaitę priaugo tik 175 gramus.

Gimė 3 kg svorio. Ar tai gali būti pieno trūkumas? Nes jis nuolat prašo krūties, dieną beveik nemiega, gal 30 minučių ir vėl prašo krūties. Ar tai normalu?

Mamyčių klubą konsultuoja Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantė, mama Lina:

Laba diena, mamyte Jovita, 

Džiugu, kad pagimdžiusi savo kūdikėlį nusprendėte nepasiduoti žindymo sunkumams.

Kaip bebūtų gaila, kartais ir medikai žindančioms mamoms suteikia ne visada teisingą informaciją apie žindymą. Jūs neparašėte, kokio svorio buvo Jūsų kūdikis išrašant iš ligoninės, t.y. kiek numetė svorio.

Žinant gimimo svorį bei kiek kūdikis numetė gramų per buvimo laiką ligoninėje ir kiek jis/ji sveria dabar, apskaičiuojama, ar auga kūdikio svoris. Per savaitę turėtų priaugti ne mažiau nei  ~125 g.

Jeigu kūdikis po išrašymo iš ligoninės normaliai šlapinasi – 6-8 vystyklai, sauskelnės per dieną, jaudintis nėra ko, pieno, vadinasi, užtenka, kas ir matyti iš Jūsų kūdikio priaugto svorio per savaitę.

Galiu Jus nuraminti, kad pienelio Jūsų vaikučiui tikrai netrūksta. Svarbu, kad vaikui neduotumėte čiulptuko, nes tai tik tuščias čiulpimas, kurio metu pienelio mažėja, kadangi vaikelis čiulpia žinduką, o ne krūtį, ir taip pienas tikrai nesigamina.

Dažnas krūties prašymas gali būti dėl pasikeitusios aplinkos, vaiko stresinių situacijų (gal turėjote svečių, kurie kūdikį trikdo ar pan.), o gal vaikui reikia tiesiog mamos šalia.

Galbūt prasidėjo augimo šuolis, todėl vaikas dažniau nori žįsti krūtį. Viskas pas Jus yra normalu :) Linkiu stiprybės, pasitikėjimo savimi ir nuvyti šalin visas blogas mintis.

Sėkmingo ir malonaus Jums žindymo!

Viskas apie žindymą: www.pradzia.org