Kas geriausia sveikstančiam mažyliui: gydytoja atsako į esminius klausimus

09. Mar 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką daryti, kai mažylis serga, žinome arba patys iš patirties, arba remiamės specialistų rekomendacijomis. Tačiau visgi ką reikia žinoti apie laikotarpį, kuomet mažylis nėra visiškai sveikas, bet ir nėra pasiligojęs? O klausimų tuomet iškyla gausybė – ar galima maudyti, šilčiau rengti mažylį ar vėsiau ir pan. 

Visai neseniai super mažylės Medos mama Ramunė pasidžiaugė, kad dukrytė išvengia ligų, kaip tik capt viena liga ją pasičiupo. Ką daryti, ypač tokioje situacijoje, kai mažylė beveik pasveikusi, bet dar nėra visiškai sveika - ar galima vesti į lauką, kaip rengti namuose ir lauke, ar galimos oro vonios, ar galima maudyti ir pan.

Anot šeimos gydytojos Rūtos Maciulevičienės, kartais mamos ir persistengia, per ilgai po ligos užlaiko vaiką namuose, net ir dvi savaites, kol po to jis vėl suserga. 

"Judėjimas yra gyvybė, tad eiti į lauką būtina. Aišku, mes gyvename sociume, tad kol vaikas lanko kolektyvą, dažniau ir serga. Jei visiškai norite išvengti ligų arba jas sumažinti, reikia neleisti vaiko į darželį iki šešerių metų", - patarė gydytoja.

Tačiau mes rūpinamės ne be reikalo. Užtrunka laiko, kol organizmus atsigauna po ligos.

Anot gydytojos, persirgus sunkia liga, imunitetas būna nusilpęs: "Žinoma, kai kurios ligos kaip vėjaraupiai, imuninius mechanizmus nusodina pusę metų, tada pradeda viskas kibti. Bet ir persirgus bet kokia kita liga, imunitetas nesuveikia taip gerai, kaip esant geros sveikatos".

Išsiaiškinkime kelis klausimus...

Ar reikia vaikutį šilčiau rengti po ligos?

Gydytoja R.Maciulevičienė pataria stebėti vaiką, nes jo organizmas turi savireguliacijos mechanizmą, tad normaliai mažylis arba pats pasako, arba kūno kalba parodo, kai jam šalta ar per šilta. Gydytojos manymu, blogai mamos daro, jei per daug šiltai aprengia vaikus. Jis neturi būti šlapias - turi būti aprengtas taip, kad jam būtų šilta, bet ne karšta.

Ar reikia oro vonių ir maudynių?

Oro vonios tokiam besveikstančiam mažyliui – tiesiog būtinos. Medos mama Ramunė teigia, jog oro vonias mažylei daro nuolat - leidžia jai paplikinėti apie 15 minučių kasdien ir net ilgėliau, jei dukrytė rami.

Gydytoja R.Maciulevičienė pataria su tokiu kūdikiu elgtis kaip su sveiku. O svarbiausias rodiklis - mamos, kuri geriausiai pažįsta savo vaiką, nuojauta. Vonioje praustis būtina, o kalbant apie baseiną, jei turite nuosavą - puiku. Tačiau būkite atidūs vesdami mažylius į viešus baseinus - ypač žiūrėkite, kokioje patalpoje aprengiate, perrengiate, nepatartina po baseino iškart eiti į lauką. Gydytoja pataria būti atidiems žiemos metu einant su mažyliu į baseiną.

Ar galima su sloguojančiu vaiku eiti į lauką?

Anot gydytojos, tai priklauso nuo vaiko, nuo pačios ligos ir nuo įgimtų savybių. "Aš manau, kad mama geriausiai jaučia ir žino savo vaiką. Kai nebelieka medicininių priežasčių laikyti sveikstantį vaiką namuose, tuomet leidžiu spręsti mamai", - šyptelėjo gydytoja Rūta.

Niekas nepakeis mamos intuicijos, tačiau svarbu jos nesupainioti su baimėmis, kurių dėka mes persistengiame saugodamos savo mažylius ir pakliūname į spąstus, kurie mums visai nepadeda būti sveikesniais. 

Būkite sveiki!