Kiek turėtų trukti žindymas: pataria specialistė

Kiek turėtų trukti žindymas: pataria specialistė

05. Dec 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos Lolitos laiško redakcijai:

Sveiki,

Norėčiau užduoti klausimą žindymo tema. Maitinu trijų savaičių kūdikį savo pieneliu. Dabar ji jau pradeda daugmaž ritmingai valgyti, visą dieną ji valgo maždaug kas 2,5 ar 3 valandas, valgo ji dar lėtai, užtrunka ir valandą, ir ilgiau, kol atiteka pienas, ji pasnaudžia. Bet vakarais kažkas pasidaro, ji lyg aktyvesnė, nebenori palaukti, kol atitekes pienas, pradeda nervintis, tada duodu kita krūtį, kai ištuština ir kitą, vėl nervinasi..Panašiai būdavo ir su pirmąja dukrele, tai vieną vakarą, galvodama, kad dingo pienukas (nors gal tik reikėjo palaukti, kol jis atitekės), padaviau mišinuko ir nutrūko maitinimas. Nenorėčiau, kad taip nutiktų ir dabar. Kodėl taip galėtų būti ir ką reikėtų daryti? Iš anksto dėkoju už atsakymą. 

Konsultuoja gydytoja neonatologė Rūta Taminskienė:

Žindymas, trunkantis virš 1 valandos, žindant kas 2,5-3 val. 3 savaičių kūdikį, verčia sunerimti. Maitinimo trukmė kiek per ilga, nebent kūdikis žįsdamas užmiega, tuomet reikėtų stimuliuoti, žadinti. Šiuo metu pas Jus jau tikras pienas, ne priešpienis, ir jei kūdikis gimė normalaus svorio (virš 3 kg), išnešiotas, jis turėtų pažįsti per 30-40 min., o gal ir greičiau. 

Jei ištuština abi krūtis vieno maitinimo metu, tai gerai, nes esant mažiau pieno - tai stimulas pienui gamintis daugiau. Jūsų atveju svarbiausia įsitikinti, ar yra pakankamas svorio priaugimas per mėnesį (ne mažiau 500-600 g nuo gimimo svorio), tuomet tai, kaip žinda kūdikis, nėra tiek svarbu.

Svarbu ir tai, ar dažnai, gausiai geltonai tuštinasi, ar daug šlapinasi. Jei taip - tai turėtų gauti pakankamai pieno. Jei kankina abejonės, gal reikėtų įsigyti svarstykles, galima atlikti kontrolinį svėrimą, kuris parodys, kiek per maitinimą kūdikis iščiulpia pieno, tai apytikslis metodas, bet informacijos kartais suteikia.

Jei kūdikis neramus, dirglus, žinda 1-2 val. ištisai, (labai ilgai žįsdamas tuščią krūtį ryja daug oro, vargina pilvo diegliai), mažai tušinasi, šlapinasi, nepriauga svorio - tuomet gali tekti primaitinti pieno mišiniu.

Sėkmės.

Sauskelnės naujagimiams Huggies@ Elite Soft - mūsų geriausia švelnios mažylio odos priežiūra!

20150206142717-44313.jpg

lina_baj lina_baj 05. Dec 2016, 13:04

Aš iš patirties su dviem vaikais galiu pasakyti taip - pirmojo maitinimas trukdavo apie valandą - svorio priaugdavo gerai, nieko nenugriaužė - viskas buvo gerai. O štai antroji mergytė - žįsdavo maždaug 5-7 minutes - bet irgi priaugdavo svorio gerai, pienuko užekdavo 😀 Vaikas vaikui nelygus