Kiek valandų per parą miega naujagimis?

Kiek valandų per parą miega naujagimis?

02. Oct 2013, 12:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Neretai išgirstame iš ką tik „iškeptų“ tėvelių, jog pirmosioms dienomis naujagimis nieko daugiau nedaro, tik miega, valgo, miega ir valgo. Pabudus kūdikiui pakeičiamos sauskelnės, jis šiek tiek pabūdrauja ir vėl miega. Ar tai normalu, kiek gi valandų per parą naujagimiai miega?

Kaip sako specialistai, kūdikio miego režimas priklauso nuo jo temperamento. Literatūroje rašoma, jog naujagimiai miega vidutiniškai 20-22 valandas per parą. Ir iš tiesų tokių kūdikių yra. Jų mamoms labai pasisekė – tik pamaitina ir kūdikis užmiega prie krūties. Tačiau yra tokių mažylių, kurie dieną miega vos kelias valandas, o tai neramina mamas, susirūpina, ar visas gerai.

Pasak šeimos gydytojų, vaikučio savijauta – pagrindinis kriterijus, pagal kurį galima įvertinti jo miego režimą. Jeigu kūdikis sotus, jam neskauda pilvuko, nėra problemų su oda ir nėra kitų aplinkybių, įtakojančių diskomfortą, tuomet reikia priimti tą faktą, kad tai mažylio individualumas – jam tiesiog reikia mažiau miego nei kitiems. Žinoma, kad tuo visiškai įsitikintumėte ir nusiramintumėte, pasikonsultuokite su naujagimį prižiūrinčiu gydytoju.

Kaip bebūtų, dauguma kūdikių (apie 80%) pirmomis gyvenimo dienomis miega 18-20 valandų per parą. Atminkite, kad kūdikio miegas visai kitoks nei suaugusiųjų. Anot specialistų, miego struktūra tokia: gilus (lėtas) ir paviršutinis (greitas) miegas. Vaikai dažniausiai miega paviršutinio miego fazėje, nes jie nuolat auga ir vystosi. O gilaus miego fazėje sulėtėja visos organizmo funkcijos, tuomet augimas nevyksta. Todėl suaugęs žmogus vidutiniškai 80% laiko miega gilaus miego fazėje, 20% - paviršutinio, naujagimiai – priešingai.

Mama dažnai laukia, kad kūdikis užmigtų giliu miegu kelioms valandoms, tačiau jis yra paviršutinio miego fazėje ir miego metu gali net pažįsti krūtį. Mama jaudinasi, kad mažylis neišsimiega, tačiau iš tiesų viskas normalu, net ir paviršutinio miego fazėje vaikai puikiai išsimiega ir vystosi.

Ar jūsų mažyliai dažnai nusnūsta per dieną? Ar "nesupainiojo" dienos su naktimi?

05. Oct 2014, 01:28

Mano vyrukas dabar yra 2men 3 savaiciu ir ismiega visa nakti (🤓10 valandu). Beje tokia musu rutina buvo nuo gimimo. Svoris auga gerai, diena apetitas geras, valgo 5-6 kartus per diena. Problemo jokiu lyg ir nera. Tik as nezinau ar tai normalu, nes kur beskaitau apie naujagimius nieko panasaus neraso.. Gal kas turi patarimu?

06. Oct 2013, 00:56

sveikos mamytes as auginu dukryte darija 2men.2savaiciu esu zindanti mama o kudikis verkia ir pati kartais galvoju gal nedavalgo ar pilvuka skauda juk vaikelis nepasakis tau ka skauda/ar zindanti mama ka gali valgyti?beja diena miega o nakti nemiega iki kada taip galetu buti?gal kas patartu mamytei jaunai,aciukas jums

☹☹☹☹☹☹

pypse pypse 02. Oct 2013, 14:46

mano pirmasis tai atrodo buvo nemiegalius nei dieną nei naktį, bet iš tiesų visos tos nerimasties mintys ir šiaip nedamiegojimai mamos pasimiršo, tai dorai ir nepamenu😀 ir dar... esu nusiteikusi nieko nelyginti, laukiu kaip bus dabar ir ketinu išgyventi viską kaip naują😀