Kiekvienas kūdikis turi mažiausiai 5 priežastis verksmui

Kiekvienas kūdikis turi mažiausiai 5 priežastis verksmui

13. Apr 2017, 08:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

“Kodėl mažylis verkia, kaip suprasti, ko jam reikia?” Klausimas iš tiesų labai aktualus, sutikite. Na, o tam, kuris žinotų tikslų atsakymą, vertėtų skirti Nobelio premiją. Kaip ten bebūtų, pasistenkime suprasti, kodėl verkia naujagimiai.

Konsultuoja Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantė, mama Jūratė.

Gali verkti ir dėl nepaaiškinamų priežasčių

Mamytėms suspaudžia širdelę, kai jų mažylis verkia. Ir tikrai neretai iškyla klausimas, kur ta riba – kada vaikelis jau per daug verkia ir kada verksmas gali būti kokios nors rimtesnės būklės simptomas.

Mokslininkai, stebėję vaikelius, teigia, jog mažyliai per dieną vidutiniškai verkia 1-2 valandas dėl nepaaiškinamų priežasčių. Tai laikoma normaliu reiškiniu, jei vaikas tarp verkimo epizodų būna aktyvus, guvus ir laimingas.

Galimos verksmo priežastys

Galimų priežasčių mažylio verksmui paaiškinti yra labai daug. Dažniausiai kūdikiai verkia dėl 5 priežasčių:

1 priežastis: verksmas – tai vėlyvas alkio požymis

Tokiu atveju padėtų, jei krūtį kūdikėliui pasiūlytumėte vos pastebėjusi ankstyvus alkio ženklus – burbuliukų leidimą, seilėjimąsi, čepsėjimą, rankyčių čiulpimą.

2 priežastis: pilvo diegliai

Intensyvus verksmas, trunkantis 3 ir daugiau valandų per dieną, kai vaikelis auga normaliai ir jokių medicininių priežasčių nerandama, vadinamas pilvo diegliais.

Diskomforto jausmą kūdikėliui padeda sumažinti sukamųjų judesių pilvuko masažas, šilti kompresiukai dedami ant pilvo ir kt. Tėvelius ramina bent jau tai, kad 3-iąjį mėnesį dažniausiai šie nemalonumai pranyksta

 3 priežastis: kūdikis nori būti saugus

Pirmaisiais mėnesiais labiausiai ko emociškai mažyliams reikia, tai – saugumo jausmo. Nieko nuostabaus, jog saugiausiai kūdikėliai jaučiasi mamos glėbyje, žįsdami krūtį, o padėti į lovytę ar palikti vibrokėdutėje ima verkti.

4 priežastis: nepatogumas

Įsivaizduokite save mažylio vietoje – didžiąją laiko dalį reikia pragulinėti, taigi ir šonus paskausta, o jei rankytė ar kojytė nutirpo ar rūbeliai nepatogūs – kaip kitaip apie tai pranešti mamai, jei ne verksmu?

5 priežastis: pervargimas

Prisiminkite, kad tokio amžiaus mažylio nervų sistema yra dar nesubrendusi, tad į bet kokį „perdirginimą“ (aktyvi dienotvarkė, dažni svečiavimaisi ar svečių vizitai pas jus, būreliai ir pan.), vaikelis reaguoja vieninteliu būdu, kurį moka, t.y. verkdamas.

Svarbu!

Vertingiausias „vaistas“ nuo visų bėdų - mamytės pienas! Dažniau pasiūlykite krūtį. Žindymas - efektyviausias būdas kūdikėliui nusiraminti.

Nebijokite kuo daugiau kūdikėlį nešioti, sūpuoti, glausti prie krūties, dainuoti daineles. Tyrimais įrodyta, jog kuo aktyviau mamytė reaguoja į vaikelio verksmą pirmąjį pusmetį, tuo mažiau jis verkia vėliau! 

Jei visgi iškyla abejonių dėl vaikelio elgesio, visada pasitarkite su gydytoja.